‘Blikken tonen diepzwarte ontdekkingsreis’

De Haarlemse beeldend kunstenares Marion Boon exposeert de komende drie weken met nieuw werk in Galerie De Waag aan het Spaarne in Haarlem. Het thema van haar tentoonstelling luidt ‘Transitie’.

De tentoonstelling toont een reeks portretten waarbij duidelijk wordt dat Marion de verbeelding van dit soort overgangen niet alleen op zichzelf betrekt. Weliswaar ziet zij zichzelf als beeldend kunstenaar en als mens in haar huidige levensfase in een periode van ‘transitie’ maar er is meer! Want daarnaast vormen de dagelijkse beelden rond de vluchtelingenstroom voor haar een belangrijke inspiratiebron. Ook daar kan zij voor haar gevoel niet onverschillig voor blijven, bijvoorbeeld voor de  foto’s van vermoeide, wanhopige mensen, de blikken van kinderen in de kranten. Het raakt haar, let je niet op hun afkomst dan zijn er geen verschillen tussen hen en ons merkt zij op. Deze afbeeldingen vormen voor Marion Boon het aanknopingspunt waarmede zij allerlei ontwikkelingen kan schetsen, voor haar lijkt de hele wereld wel in transitie.
De blikken van de geportretteerden tonen veelal een diepzwarte ontdekkingsreis. Graduele verschillen zijn er in de afgebeelde gezichten, een vingerwijzing naar een transformatie door de tijd. Maar er zijn ook overeenkomsten die de vraag doen oproepen in hoeverre de kunstenares tijdens haar creatieve werk in de portretten iets van haar eigen transitie heeft vastgelegd. Niet alleen als een spiegel van veranderingen maar ook als een spiegelbeeld van haarzelf.

De werken van Marion Boon zijn vanaf donderdag 28 januari tot en met zondag 14 februari  2016 te bezichtigen in Galerie De Waag Spaarne 30 te Haarlem. (Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur) Op zondag 31 januari  om 16.00 uur vindt de feestelijke opening van deze tentoonstelling plaats. Zie ook: www.kzod.nl, www.facebook.com/kunst.zijonsdoel en www.marionboon.info