Bekend gezicht van ‘de Heemsteder’, Har Wolthuis, overleden

In Memoriam Har Wolthuis

Woensdag bereikte ons het droeve bericht dat voormalig mede-eigenaar van ‘de Heemsteder’ Har Wolthuis is overleden in zijn huis te Westerbork. Een noodlottig huiselijk ongeval maakte een eind aan een druk leven van een schooldirecteur die journalist werd.

Tijdens een vergadering van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) trof de in Heemstede woonachtige uitgever Luuc van der Ouw de voormalige (hoofd)onderwijzer. Al gauw kwam het gesprek op de toen slapende krant de Heemsteder, die in de jaren dertig een christelijke krant was, maar in oorlogstijd werd verboden nadat het voltallige (Aalsmeerse) personeel een NSB-directeur had geweigerd.

In 1931 werd de Heemsteder opgericht door de toen bekende ARP-er Chris van den Heuvel, raadslid in Heemstede en lid van de Tweede Kamer voor de ARP. Hij was tevens directeur van de ARP krantendrukkerij de ‘Nieuwe Meerbode’ die in Aalsmeer de ‘Nieuwe Meerbode e.o’. uitgaf (deze krant werd in 1888 opgericht). De link naar het uitgeven van óók een ARP-krant de Heemsteder werd gelegd. Har en Luuc gingen de krant weer wakker maken en op 10 mei 1991 verscheen als vanouds ‘de Heemsteder’. Har Wolthuis als eindredacteur met o.a. ook de alom bekende Jan A. Bomans als wekelijkse columnist. Zo kreeg Heemstede een weekblad dat al gauw ingeburgerd raakte. Mede door de directe schrijfwijze van Har die de eerste nummers bijna geheel zelf vulde. Met de politiek en sport erbij was het een hele taak, waar hij zich nauwelijks van bewust was. Altijd gedreven en vlak voor de deadline nog even een artikeltje schrijven, gewoon met de pen, over een modeshow van de avond daarvoor. Uit het hoofd waar nog veel meer in zat.

Zelf kwam ik in beeld bij Har Wolthuis toen ik een artikeltje bij hem inleverde over een zwaan met botulisme aan de Vrijheidsdreef, ik had dat gemeld bij de Dierenambulance. Har belde me op met de vraag of ik naar een 50-jarige bruiloft in de Havenstraat kon gaan. Hij had nog wel een fotocameraatje thuis voor mij. Een week later was ik journalist. Zo werkte dat bij Har. Gedreven om die krant inhoudelijk met leuk/prettig Heemsteeds nieuws te vullen, iedere week weer! Veel mensen hebben hun herinnering aan deze markante man die op zijn scootertje (werd grappig genoemd de ‘Har-mobiel’) het dorp door struinde. Van alle markten thuis. Elke dinsdagmiddag was de redactiezaal van Har – dan werd de Heemsteder gemaakt – aanvankelijk nog met de onafscheidelijke sigaret die later buiten gerookt moest worden.

Een veelzijdige man die zijn stempel heeft gedrukt op de Heemsteder waar hij afscheid van nam toen hij 65 werd en naar Westerbork verhuisde, naar zijn hoge Noorden, waar hij was geboren en getogen in het toenmalige Groningse dorp ‘Noorddijk’. Har Wolthuis is 87 jaar geworden. Afgelopen zaterdag is hij in familiekring in Assen gecremeerd.

Ton van den Brink

Op de foto links Har Wolthuis, rechts Jan Bomans.