Basisschool De Evenaar start 0-groep kleuters

Daar zitten ze dan, met zijn zessen in de kring samen met juf Ellen.  Apetrots en al heel groot, want zij mogen sinds maandag 6 februari 2017 naar de basisschool van De Evenaar. Hoe fijn is het om lekker rustig te beginnen in een kleine, veilige groep, de zogenaamde 0-groep, of instroomgroep 1 C.

Genoeg tijd en aandacht voor de allerjongsten die best nog moeten wennen aan de regeltjes en afspraken die horen bij het spelen, werken en leren op school. Want, wanneer mag je naar de wc? Wat moet je doen als je heel graag iets wilt zeggen of vragen?

Best ingewikkeld, want als je naar de wc wilt doe je de plasketting om, en draai je het wc-bordje op rood. Vingers opsteken als je iets wilt zeggen is ook een regel die de kinderen in het kleine groepje spelenderwijs leren. In een veilige, rustige omgeving leren knippen en plakken, spelen in de huishoek of werkjes kiezen uit de kast, daar gaat het om bij het opstarten van de instroomgroep met kinderen die net peuter-af zijn. Dat de kinderen vaak zo doorlopen vanuit peuterspeelzaal ’t Merelnest, die zich naast De Evenaar gevestigd heeft, is mooi meegenomen, maar geen vereiste.

Basisschool De Evenaar is bekend met dit concept, want 8 jaar geleden werd er op de school al gewerkt met een instroomgroep. Dit is zo goed bevallen, dat dit weer is opgepakt nu de andere 2 kleutergroepen voldoende kinderen hebben. Zo snijdt het mes aan 2 kanten: kleutergroepen 1-2A en 1-2B worden niet te vol en groep 1 C is een rustige, kleinschalige “kweekvijver” voor de allerjongsten op De Evenaar.

Juf Ellen vertelt enthousiast: “Het is fijn om te zien hoe de kinderen hun weg vinden! Ouders wachten rustig bij de achterdeur tot hun kinderen aan het eind van de schooldag naar buiten komen en door de kleine groep is het erg overzichtelijk, zowel voor ouders als voor mijzelf en de kinderen!”