‘Aussies’ sluiten Europese tournee af bij HFC

Twee weken waren ze in Europa, de jeugdige voetballers uit het Australische Melbourne. De eerste week in en om Liverpool, de tweede week in en om Amsterdam. Hun Europese tournee werd vrijdag 29 januari afgesloten bij Koninklijke HFC. Het werd een sportieve én culturele ontmoeting voor zowel ‘de Aussies’ als hun evenknieën: HFC C1.

Al vanaf de allereerste minuut werd duidelijk waarom dit Australische team deze twee weken welkom was bij top-jeugdteams in Engeland en Nederland. Razendsnel ging de bal voet tot voet. Toeschouwers die zich hadden ingesteld op fysiek voetbal, model kick & rush, kwamen bedrogen uit. Een goede basistechniek, veel rust aan de bal, HFC werd van het kastje naar de muur gestuurd in het eerste kwartier. Het was dan ook tegen de verhouding in dat HFC op voorsprong kwam. Uit een steekpass van Gijs Bolhuis was het Ralph Krake die vanaf ruim twintig meter de bal hard tegen de touwen schoot. Gelukkig voor HFC verkeerde HFC-keeper Coen van Dijk in uitstekende vorm. Meerdere Aussies doken vrij voor hem op en slechts een daarvan wist te scoren. Met 1-1 gingen beide teams rusten.

De tweede helft gaf hetzelfde beeld, wat HFC’s coach Mike van den Ban deed besluiten meer risico te nemen. Hij zette 4-3-3 om in het meer offensieve 3-4-3. De HFC-ers moesten even schakelen, maar na de 1-2 tussenstand leek de wedstrijd onder controle. HFC zette meer druk op Australische helft, waardoor Australisch balverlies meteen kansen inleidde. Na goed doorzetten wist Noah van Streun van dichtbij de 2-2 binnen te tikken, uit een scherp aangesneden vrije trap van Douwe Rutgers kopte Ralph Krake de 3-2 achter de Australische doelman en het was diezelfde Douwe Rutgers die vlak daarna Teun Burghout in staat stelde met een droge schuiver de 4-2 eindstand op het scorebord te zetten.