André Manuel trekt zijn bek weer open

Op vrijdagavond 2 december stelt de Twentse cabaretier André Manuel ons de vraag wat wij zouden doen als hier de oorlog uitbreekt: vluchten of vechten? Dat doet hij vanaf het podium in Theater De Luifel, voor een avond getransformeerd in Camping Den Blanke, waar hij is aangesteld als hoofd Animatie. Deze functie past bij wat Manuel zou doen in een oorlogssituatie: de vijand recht in het gezicht uitlachen.

‘De Onzen’ is het 632ste programma van de zogenaamde André Manuel. In deze anderhalf durende parodie op een voorstelling gaat Manuel op zoek naar geluk. Over vluchtelingen die in ieder geval wat te doen hebben versus de Tokkies die daar ook naar verlangen. En Manuel is wars van iedere ambitie. Maar nu Trump de volgende president van de Verenigde Staten van Amerika zal worden, mag Manuel dit programma maken. Vindt Manuel zelf.

André Manuel komt uit de popmuziek het Nederlands cabaret binnen. Tot de opheffing in 1995 maakte hij deel uit van de Nederlandstalige popgroep Fratsen, daarnaast studeerde hij enige tijd jazzgitaar aan het conservatorium in Arnhem. Met Fratsen-lid Roeland Drost vormt hij in 1989 het duo ‘Gangasjeert’ en wint Manuel de persoonlijkheidsprijs op Cameretten ’89. In 1990 doet Manuel als solist mee aan het Leids Cabaretfestival, dat hij wint. In 2003 wint hij met ‘Sleet’ de Neerlands Hoopprijs voor het beste aanstormende cabarettalent. Met zijn programma ‘Het geval apart’ won hij in 2015 de Poelifinario, de prijs voor het beste cabaretprogramma. De jury roemde zijn voorstelling als ‘een schitterende ode aan het vrije woord’.

Foto: Emiel Neuderman.