‘Als het haar wegvalt wordt een andere schoonheid zichtbaar’

 

In Fotogalerie De Gang is vanaf 6 juni de expositie ‘BOLD’ van fotograaf Carolien Sikkenk te zien. Deze expositie is gedurende winkelopeningstijden geopend tot en met 22 augustus 2015. Adres: Grote Houtstraat 43, Haarlem.

Carolien Sikkenk fotografeerde vrouwen die hun haar hebben verloren. Driekwart van deze vrouwen werd kaal als gevolg van chemotherapie. De overige vrouwen hebben de auto-immuunziekte alopecia, waardoor het haar kan uitvallen en vaak niet meer terugkeert. Voor de meeste vrouwen is dit haarverlies bijzonder ingrijpend. Zij kunnen het ervaren als het verlies van een deel van hun vrouwelijkheid. Met deze fotoserie wil Carolien een ander beeld scheppen. Als het haar wegvalt wordt een andere schoonheid zichtbaar: gezichten die zonder omlijsting van haar zowel kracht als vrouwelijkheid uitstralen. Deze vrouwen zijn niet alleen ‘bald’, maar vooral ‘BOLD’. Aan deze foto-expositie zal een fotoboek worden gekoppeld dat aan alle ziekenhuizen in Nederland zal worden aangeboden. Dit fotoboek zal ook bij De Wereld van Jansje te koop zijn.

Fotografie is altijd een passie geweest van Carolien en zij heeft het geluk gehad om van die passie haar beroep te maken. Het vak heeft ze geleerd aan de Fotoacademie in Amsterdam en daarna heeft ze diverse masterclasses op het gebied van portret- en reclamefotografie gevolgd. Haar fotografiewerk wordt onder andere ingezet als promotiefoto’s voor vele artiesten, organisaties, merken en magazines. Met het thema van deze expositie kwam ze in aanraking via haar zus, werkzaam bij Sikkenk Haarspecialisten in Haarlem. In die zaak komen veel vrouwen, die wegens een ziekte een haarwerk zoeken.

Fotogalerie De Gang is een initiatief van de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem. De Gang is de oude toegang naar de Doopsgezinde kerk. Door middel van het organiseren van exposities van geëngageerde, professionele fotografen wordt letterlijk een verbinding gelegd tussen de thema’s van de buitenwereld en de thema’s binnen de kerk.

Info: www.fotogaleriedegang.nl. Voor meer informatie over de fotograaf kunt u terecht op www.photoline.nl.