Menu

Skip to content

De HeemstederLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Afzetpunten
    • Andere uitgaven
    • Voorwaarden
    • Privacy

Achter het fornuis: Flammkuchen oftewel tarte flambée

Door Redactie De Heemsteder | 8 augustus 2023 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Tekst en foto’s: Bart Jonker

Heemstede/Bloemendaal – De Duitsers noemen het Flammkuchen, de Fransen tarte flambée. U leest het juist, de herkomst van dit gerecht is zowel Duits als Frans. Niet zo gek, want de oorsprong ligt in de Elzas, dat door de geschiedenis heen dan weer Duits en dan weer Frans was. Ook in het Duitse Zwarte Woud is Flammkuchen een regionale specialiteit. Het lijkt op een soort pizza, maar dan in een Frans/Duits jasje. Het is erg smakelijk  en niet moeilijk te maken, mede omdat je tegenwoordig kant-en-klaar Flammkuchendeeg kunt krijgen in de supermarkten. De Flammkuchen kun je zelf zo divers maken als je wilt, ook vegetarisch. Verras uw gasten eens op deze heerlijke delicatesse en krijg het vakantiegevoel van de Elzas!

Basisbenodigdheden (4 personen):
1 rol Flammkuchendeeg
1 vel bakpapier
1 rechthoekige ovenbakplaat
2 uien fijn gesnipperd
3 teentjes knoflook fijn gesnipperd
1 bekertje crème fraîche
Blaadjes verse tijm
Eventueel wat verse blaadjes dragon
Vers geraspte kaas, bij voorkeur Emmenthaler of anders Parmezaan/Pardano/Old Amsterdam
Zout en versgemalen peper

Flammkuchen: klaar om in de oven te zetten

Variatiemogelijkheden topping:
Spekblokjes
Echte verse knakworst in stukjes
Italiaanse groenten
Kleine gehalveerde tomaatjes
Blaadjes rucola
Mozzarella of burrata
Ev.1 lepeltje sojasaus (hoeft niet)

Bereiding:
Neem een pannetje en doe hierin de gesnipperde uien, knoflook, tijmblaadjes/dragon en wat zout en peper. Vul het pannetje met water tot de hoogte van de ingrediënten. Zet deze op een laag en middelhoogvuur. Laat dit een half uurtje langzaam koken. Pas op dat het niet droog kookt. Roer daarna de crème fraiche erdoorheen en laat even meekoken. Eventueel naar smaak lepeltje sojasaus toevoegen, hoeft niet. Neem de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem de bakplaat en leg hierop het bakpapier. Rol hierover het Flammkuchen deed uit. Bestrijk het deeg met het uien/crème fraîche-mengsel als basis. Daarna kunt u variëren met uw gewenste ingrediënten voor de topping. Eindig met de geraspte kaas en verdeel die over de gehele Flammkuchen. Ongeveer gaar laten worden in 35 minuten, de bodem moet krokant zijn, maar niet te hard.  Bon appetit/Guten Appetit.

Wijnsuggestie:
Uit Frankrijk meegenomen: een fruitige Elzaswijn de Klevener de Heiligenstein Cuvée E. Wantz uit 2020, van  de Cave historique  Strasbourg. Een wijnhuis dat al bestaat sinds 1395!

De wijn Klevener de Heiligenstein Cuvée E. Wantz.

Foto boven: Mulhouse, een plaats in de Elzas, waar Flammkuchen/Tarte flambée ook een specialiteit is.



Andere berichten

Op reis: het begeerlijke Zwarte Woud, wunderbar met goede wijnen→

Wethouder Grummel reikt cheques energiesubsidie uit aan drie Vve’s →

Heemstede haalt bijna €18000,- op voor KWF Kankerbestrijding→

Heemsteedse en Bloemendaalse verenigingen op pad met de Grote Clubactie→


Recent nieuws

  • Wethouder Grummel reikt cheques energiesubsidie uit aan drie Vve’s 
  • Heemstede haalt bijna €18000,- op voor KWF Kankerbestrijding
  • Heemsteedse en Bloemendaalse verenigingen op pad met de Grote Clubactie
  • Raadscommissie stemt in met proef kabelgoottegels in Heemstede
  • Internationale studenten leveren bijdrage aan lunchconcert in de Koepel
  • Kiek jouw liefste of leukste huisdier voor de huisdierenfotowedstrijd!
  • Commissaris van de Koning neemt profielschets burgemeester in ontvangst 
  • Expositie ‘Langs De Glip’ in het Pomphuis 
  • Voorkom gehoorverlies van uw kind met de stoere BuddyPhones bij Van der Werf Horen 
  • Liter ijs voor winnaars Vakantiewedstrijd Wandelbos Groenendaal 
  • Nieuwe voorzitter van de Kunstbeurs Heemstede heeft er zin in 
  • Dementie en ethiek: hoe ga je hiermee om?
  • Bewoner voorkomt woningbrand door brandende accu naar buiten te slepen
  • 25-jarig jubileum bij Van Wonderen Makelaars 
  • HBM start schooljaar met vossenjacht op Binnenweg
  • Koffieochtenden WIJ Heemstede, een sociaal gebeuren in de wijk
  • Hitte geen obstakel bij open dag van WIJ Heemstede
  • Oude Kerk aan het Wilhelminaplein open voor Marokko 
  • Open Monumentendagen: Eerebegraafplaats Bloemendaal vertelt zwijgend de geschiedenis van onderdrukking en verzet  
  • Expositie in raadhuis Heemstede: het treinstation als kunstzinnig fotoproject 
Job in de Regio

Edities

  • Heemstede e.o.
  • Partnerbijdrages
  • Regio

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer Jutter | Hofgeest
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Castricummer
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Heemsteder
WONEN.nl Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio

Zoeken

VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl

 

Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Afzetpunten
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu