Tekst en foto’s: Bart Jonker
Heemstede/Bloemendaal – De Duitsers noemen het Flammkuchen, de Fransen tarte flambée. U leest het juist, de herkomst van dit gerecht is zowel Duits als Frans. Niet zo gek, want de oorsprong ligt in de Elzas, dat door de geschiedenis heen dan weer Duits en dan weer Frans was. Ook in het Duitse Zwarte Woud is Flammkuchen een regionale specialiteit. Het lijkt op een soort pizza, maar dan in een Frans/Duits jasje. Het is erg smakelijk en niet moeilijk te maken, mede omdat je tegenwoordig kant-en-klaar Flammkuchendeeg kunt krijgen in de supermarkten. De Flammkuchen kun je zelf zo divers maken als je wilt, ook vegetarisch. Verras uw gasten eens op deze heerlijke delicatesse en krijg het vakantiegevoel van de Elzas!
Basisbenodigdheden (4 personen):
1 rol Flammkuchendeeg
1 vel bakpapier
1 rechthoekige ovenbakplaat
2 uien fijn gesnipperd
3 teentjes knoflook fijn gesnipperd
1 bekertje crème fraîche
Blaadjes verse tijm
Eventueel wat verse blaadjes dragon
Vers geraspte kaas, bij voorkeur Emmenthaler of anders Parmezaan/Pardano/Old Amsterdam
Zout en versgemalen peper
Variatiemogelijkheden topping:
Spekblokjes
Echte verse knakworst in stukjes
Italiaanse groenten
Kleine gehalveerde tomaatjes
Blaadjes rucola
Mozzarella of burrata
Ev.1 lepeltje sojasaus (hoeft niet)
Bereiding:
Neem een pannetje en doe hierin de gesnipperde uien, knoflook, tijmblaadjes/dragon en wat zout en peper. Vul het pannetje met water tot de hoogte van de ingrediënten. Zet deze op een laag en middelhoogvuur. Laat dit een half uurtje langzaam koken. Pas op dat het niet droog kookt. Roer daarna de crème fraiche erdoorheen en laat even meekoken. Eventueel naar smaak lepeltje sojasaus toevoegen, hoeft niet. Neem de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem de bakplaat en leg hierop het bakpapier. Rol hierover het Flammkuchen deed uit. Bestrijk het deeg met het uien/crème fraîche-mengsel als basis. Daarna kunt u variëren met uw gewenste ingrediënten voor de topping. Eindig met de geraspte kaas en verdeel die over de gehele Flammkuchen. Ongeveer gaar laten worden in 35 minuten, de bodem moet krokant zijn, maar niet te hard. Bon appetit/Guten Appetit.
Wijnsuggestie:
Uit Frankrijk meegenomen: een fruitige Elzaswijn de Klevener de Heiligenstein Cuvée E. Wantz uit 2020, van de Cave historique Strasbourg. Een wijnhuis dat al bestaat sinds 1395!
Foto boven: Mulhouse, een plaats in de Elzas, waar Flammkuchen/Tarte flambée ook een specialiteit is.