Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

Achter het fornuis: cannelloni, een gerecht waar muziek in zit 

Door Redactie De Heemsteder | 21 februari 2023 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Door Bart Jonker 

Heemstede/Bloemendaal – Cannelloni is een typisch smakelijk Italiaans pastagerecht en wordt buiten Italië ook wel manicotti genoemd. De pasta bestaat uit grote holle deegbuisjes. 

Rossini: (culinair) componist
De bedenker van cannelloni is de beroemde Italiaanse componist én gastronoom Gioachino Antonio Rossini (Pesaro 1792 – Parijs 1868). In een periode van twintig jaar (1810-1829) wist hij maar liefst veertig opera’s te componeren. Hij was daarnaast een fervent liefhebber van de goede keuken. 

Standbeeld van de Italiaanse componist én gastronoom Gioachino Antonio Rossini op het conservatorium van Pesaro. Foto: Bigstock.

Cannelloni wordt traditioneel vaak gevuld met ricotta, spinazie en gehakt. De gevulde pasta wordt vervolgens in de oven gebakken met tomatensaus of bechamelsaus. Een Catalaanse versie is ‘canaletes’ die in Spanje wordt gegeten. 

Hierbij een eigen zeer smakelijke variant van Italiaanse cannelloni: met kalfsgehakt, basilicum, oregano, bechamelsaus en met maar liefst drie Italiaanse kazen als ingrediënten, te weten: ricotta,  buffelmozzarella en versgeraspte Parmezaanse kaas in een pesto van verse spinazie en pijnboompitten. Dit is een redelijk machtige schotel. 

Benodigdheden (voor 2 personen):
6 verse lasagnebladen van eierpasta of zelf bladen maken
1 zak verse gewassen spinazie
300 gram kalfsgehakt
2 eieren
2 teentjes knoflook
1 theelepel sojasaus
4 el (koffie)room
paneermeel
1 bakje ricotta
1 bolletje buffelmozzarella
150 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
Zeezout
Versgemalen peper
2 el fruitige olijfolie eerste persing
wat gescheurde verse basilicumblaadjes
wat verse oregano
Nootmuskaat
1 zakje pijnboompitjes
Voor bechamelsaus:
1 kopje bloem
100 gram roomboter
1 beker melk 

Bereiding:
Meng in een kom het kalfsgehakt met de (koffie)room, de theelepel sojasaus en een uitgeperst teentje knoflook. Breng op smaak met oregano, basilicum, zout, peper, nootmuskaat en wat geraspte Parmezaanse kaas. Kneed dit tot een gladde luchtige massa en voeg wat paneermeel toe om het mengsel een beetje steviger te maken (niet te droog). Rol de gehakt in de lasagnebladen tot gevulde deegpijpjes

Doe vervolgens de spinazieblaadjes in de blender, met de pijnboompitten, een à twee eetlepels olijfolie, zeezout, peper, een uitgeperst teentje knoflook, snufje nootmuskaat en wat Parmezaanse kaas. Maal dit tot een smeuïge spinaziepesto.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe in een andere kom de ricotta, een ei, zout, peper, nootmuskaat en Parmezaanse kaas.  Meng dit goed tot een gladde massa en roer daarna de spinaziepesto er doorheen.
Leg de gevulde deegpijpjes in een beboterde ovenschaal. Snijd de buffelmozzarella in plakjes en verdeel deze over de deegpijpjes. Overgiet het geheel met het ricotta/spinaziemengsel. 

Neem vervolgens een steelpan en laat langzaam de boter erin smelten, zonder dat die bruin wordt. Roer met een garde wat bloem hierdoor op een laag vuur. Pas op dat het niet aanbakt en roer de melk erdoor tot een gladde bechamelsaus ontstaat. Giet deze bechamelsaus als bovenste laag in de ovenschaal. Ongeveer 35 tot 40 minuten in oven bakken. Daarna direct serveren.

Wijnsuggestie:

Een rode Nero d’Avola uit Sicilië. Buon appetito. 

Foto : De bereide schotel cannelloni. Foto: Bart Jonker. 

Andere berichten

Samen vrolijke noten strijken op de viool, dankzij Welzijn Bloemendaal→

Restaurant De Konijnenberg viert 50-jarig bestaan→

Gerrit Peijs heeft zijn voetbalhistorie in een magazine→

‘Iedereen is welkom om hier te spelen’→


Recent nieuws

  • Zilver verkopen? Zo haal je het onderste uit de kan!
  • Gouden Bruidsparen op visite in het gemeentehuis 
  • Restaurant De Konijnenberg viert 50-jarig bestaan
  • Gerrit Peijs heeft zijn voetbalhistorie in een magazine
  • ‘Iedereen is welkom om hier te spelen’
  • BeleefHeemstede 1909 voor de vijfde keer georganiseerd
  • Zondag 13 juli feest in PHIL vanwege jubileum wijnblad Okhuysen
  • Jeugd geniet van wijze lessen van Michaëlla en Lexie
  • Vogelfans opgelet: Ontdek de ‘achtertuin’ van Schalkwijk
  • ‘Er is veel veranderd, maar we zijn er nog niet’
  • Maarten Schenk nieuwe gemeentesecretaris Heemstede
  • Slag aan het Manpad keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog
  • 17.001 euro voor Hospice Haarlem
  • Kennismaken en rondkijken op tuindersvereniging
  • Oekraïense vluchtelingen trakteren buurtbewoners op heerlijke hapjes
  • Bronstee-Méditerranée!
  • Raadsvergadering op 26 juni met een bizarre afloop
  • Meiden HBC zwaaien Oranje-heldinnen uit
  • Feestelijke start voor Tuinrangers in Bloemendaal
  • Dat wordt genieten op BeleefHeemstede1909
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}