Acht tips om een inbraak tijdens je vakantie te voorkomen

Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens je vakantie. Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken 8 eenvoudige tips:

1. Doe de inbraakpreventiecheck via http:// www.inbraakmislukt.nl.
Plaats, als de test dat adviseert, nieuw beslag op de achterdeur voor je vertrek. Dat kost je misschien 70 euro. Of plaats goedgekeurde raamboompjes op je keukenraam voor ongeveer 50 euro. Daarmee verklein je de kans op inbraak
2. Download de InbraakPreventieCheck-app in de Appstore of via GooglePlay (zoek op “stop inbraak”). De app leidt je in eenvoudige stappen op je mobiel door de verschillende ruimtes in je huis om te checken hoe goed je huis beveiligd is tegen inbraak. Je kunt een foto van het slot of raamboompje insturen en om advies vragen.
3. Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaliter ’s avonds aanhebt en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Er zijn tegenwoordig ook handige lampen die je met een app kunt bedienen, ook bij (plafond)lampen waar een tijdschakelaar niet geplaatst kan worden.
4. Doe je je lamellen of gordijnen van je woonkamer veelal helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze overdag en ’s avonds half open zodat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker naar binnen, dan kan hij niet je woonkamer overzien.
5. Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En een krant of open boek, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen.
6. Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Of plak het raam in de voordeur af met zwart karton, zodat een inbreker de stapels post niet ziet liggen.
7. Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden, niet alleen om de plantjes water te geven, maar ook om de post uit het zicht te halen. Laat ze de post dan niet in stapeltjes op tafel leggen, maar uit het zicht; in een kast bijvoorbeeld.
8. Post niet teveel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent. Of stel je privacy-instellingen van Facebook zodanig in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.

Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op http://www.inbraakmislukt.nl.