Restaurant De Konijnenberg viert 50-jarig bestaan

Heemstede – Restaurant De Konijnenberg is een begrip in Heemstede. Veel Heemstedenaren en mensen daarbuiten kennen het als pannenkoekenhuis of pannenkoekenrestaurant. Tegenwoordig trouwens veel meer, dan pannenkoeken die op de menukaart te vinden zijn. “Want gasten die hier komen gaan ook voor onze biefstukpuntjes of voor saté van de haas”, laat Koos Uitendaal weten. “Onze menukaart is gevarieerder door de jaren heen geworden en dat zie je terug bij de gasten die bij ons komen.”

Zijn moeder Mandy voegt toe dat er hele generaties bij De Konijnenberg komen eten. “Opa, oma, vader, moeder, kinderen en kleinkinderen. Vaak met een verhaal of herinnering aan De Konijnenberg. Ze komen graag in ons restaurant. We worden dan ook wel als familierestaurant bestempeld”, zegt zij met een glimlach. 

Marco Uitendaal, echtgenoot van Mandy en vader van Koos en Jack, is de eigenaar van het bekende restaurant. Hij hoort het op afstand aan. “Dit jaar bestaan we vijftig jaar. Mijn oom Jan heeft De Konijnenberg samen met zijn broer Hein gekocht in 1975, en hebben er een pannenkoekenhuis van gemaakt. In 1998 heb ik De Konijnenberg gekocht en ben daarmee dus al 28 jaar eigenaar. Maar de geschiedenis van dit bijzonder horecabedrijf gaat veel verder terug. En daarmee zijn wij het oudste horecabedrijf van Heemstede en omgeving”, roept hij met trots.

Het is al meer dan 300 jaar geleden, om precies te zijn 1648, dat er in het Groenendaalse bos zich een huisje bevond waar een jager zat die zich met de wildstand bezighield. Later ging hij ook drankjes verkopen, daar kreeg-ie een vergunning voor. Twee eeuwen verder, rond 1850, raakte dit huisje in een vervallen staat. Het pand verhuisde toen naar de overkant, naar de locatie waar De Konijnenberg nu is gevestigd, aan de Herenweg 33. 

Wanneer Marco Uitendaal (60) stopt, zal De Konijnenberg binnen de familie voortgezet blijven worden. Want zoon Koos (23) die zo goed als zeker zijn opleiding aan de Hogere Hotelschool in Maastricht heeft afgerond, staat klaar om de horecafakkel over te nemen. “En ik heb er heel veel zin in”, laat de jonge Heemstedenaar weten. “Ik ben iemand van de praktijk, ben van deze tijd en creatief. Ontwikkelen, digitalisering en innovatief bezig zijn, het zijn de sleutelwoorden voor de toekomst. Maar tegelijkertijd realiseer ik mij dat er in onze familie horecabloed stroomt. Dit is traditie. Het vak heb ik immers met de paplepel ingegoten gekregen”, aldus Koos.

Zijn moeder Mandy, benadrukt onderwijl dat, vanwege het 50-jarig bestaan van De Konijnenberg, er een wisselend jubileum driegangenmenu voor in de zomer, herfst en winter aangeboden wordt voor twee personen. Kosten zijn 50 euro. “Koffie en ook nog wat lekkers horen daar nog bij”, voegt zij er aan toe. “Het jubileum driegangenmenu kunnen wij ook tijdens de lunch serveren. Daar zijn de gasten vrij in.”

Marco heeft tijdens de coronatijd zelf bier gebrouwen dat de naam Heemsteeds Blond kreeg. “Dit blonde bier liep zo goed dat we het inmiddels bij een brouwerij laten maken en hebben we op de tap.” Voor het 50-jarige jubileum is er opnieuw een homebrew bier ontwikkeld met de naam anno 1975. Fris blond bier, met smaken als citroengras en wakamé. 

Vanwege het gouden jubileum roepen Mandy, Koos en Marco iedereen op om foto’s van vroeger van De Konijnenberg naar De Heemsteder te sturen of ze even te komen brengen en ze eventueel beschikbaar te stellen voor een expositie. Die wil de familie in de kleine hal van het restaurant organiseren. “Zwart-wit of kleur, het maakt niet uit, als de oude foto’s maar bruikbaar zijn. Nostalgie van de bovenste plank. We zouden het geweldig vinden.”

Tafel reserveren voor jubileum-menu: www.dekonijnenberg.nl o.v.v. jubileum-menu of tel: 023-5848096. Zie hele menu op pagina 5 in deze krant. Restaurant De Konijnenberg, Herenweg 33, 2105 MB Heemstede.

FOTO: Marco Uitendaal en zoon Koos: de opvolging is al geregeld. Foto: Mandy Tienstra.