Haarlem – Wijnkoperij Okhuysen is een traditioneel familiebedrijf dat sinds 1867 bestaat. Tot het midden van de jaren 70 was het in handen van de familie Okhuysen. Echter toen Louis Kat in 1976 het wijnbedrijf samen met Wim Beelen kocht, kwam de groei er goed in. Kat begon in 1985 ook met een tijdschrift Vinée Vineuse, met als ondertitel ‘Okhuysen wijnblad’. Dat blad kent ook een geweldige groei. In 2025 heeft het inmiddels een oplage van 35.000 exemplaren. Zoon Xavier kijkt met trots terug op wat zijn vader in z’n eentje in het begin heeft bewerkstelligd. In 1999 kwam hij in het bedrijf en hielp hij zijn vader bij het schrijven van artikelen voor het wijnblad.
“Inmiddels bestaat Vinée Vineuse 40 jaar en ter gelegenheid van dit jubileum zal er een groot feest worden gehouden”, vertelt Xavier Kat. “De PHIL (Philharmonie-gebouw, red.) is door ons afgehuurd op zondag 13 juli. Daar vindt onder meer een overzichtsproeverij plaats, waar 30 producenten bij aanwezig zijn. In de grote zaal is er een proeverij waar een bekende sommelier (Edwin Raben) mensen leert blindproeven, waarbij er uiteraard ook geproefd zal worden. Er zal een wedstrijd ‘blindproeven’ onder sommeliers plaatsvinden, het ‘Okhuysen Open’. Er zijn verder ook allerlei masterclasses en themaproeverijen waar je je voor in kunt schrijven. Het belooft één groot wijnfeest te worden.”
Xavier gaat verder: “In de kleine zaal schuiven verschillende bekende Nederlanders aan. Frénk van der Linden interviewt Youp van ‘t Hek, Janny van der Heijden en Dennis van der Geest en wijnschrijvers als Harold Hamersma en Hubrecht Duijker. Gesprekken die gaan over wijn, maar met Youp in je gezelschap mag de humor niet ontbreken. Janny en Youp zijn bij het blad vaste columnisten. Mylou Frencken heeft wijnliederen gecomponeerd en zal die ongetwijfeld ten gehore brengen. Een dagvullend programma alles bij elkaar, dat van 10.00 tot 18.00 uur duurt.”
Het is bekend dat klanten van heinde en ver komen om bij Okhuysen heerlijke wijnen te kopen. Want wie Okhuysen zegt, zegt direct wijn en verbindt Okhuysen met de plaats Haarlem. Een traditioneel familiebedrijf dat in 1867 ‘klein’ startte in de Gierstraat 34. Anno 2025 is Okhuysen nog steeds op hetzelfde adres gevestigd, maar is de winkelruimte wel veel groter. De laatste Okhuysen, Herman, had geen opvolger. Louis Kat, die bij hem werkte als directeur in de jaren 70, wilde het bedrijf wel overnemen. Dat gebeurde in 1976, samen met zakenpartner Wim Beelen. Beelen nam afscheid van Okhuysen toen zoon Xavier Kat in ’99 bij het bedrijf kwam.
“Vanaf het moment dat Okhuysen werd opgericht, groeide het bedrijf hard en al snel moesten de aangrenzende panden rondom de oorspronkelijke winkel worden aangekocht. Na de Tweede Wereldoorlog zette onder leiding van Herman Okhuysen de groei flink door”, vertelt Xavier Kat. “Op een gegeven moment hadden we 1000 vierkante meter magazijn aan opslag. Maar voor vrachtwagens was het centrum van Haarlem steeds moeilijker bereikbaar. Toen is Okhuysen voor de opslag uitgeweken naar de Waarderpolder. Daar zitten we nu eigenlijk met het hele bedrijf en hebben we vier opslaghallen en een kantoor.”
Louis Kat en Wim Beelen begonnen in 1985 met een tijdschrift genaamd Vinée Vineuse, met als ondertitel ‘Okhuysen Wijnblad’. Ze zochten een manier om met hun klanten en andere wijnliefhebbers te communiceren. Xavier Kat: “Mijn vader vroeg zich af of het beter zou zijn om een tijdschrift voor wijnen te beginnen of misschien wel meerdere winkels van Okhuysen te openen. Mensen in die tijd raadden hem af een wijnblad te beginnen. Toch koos hij ervoor. De keuze viel niet verkeerd, want Vinée Vineuse groeide en groeide. Mijn vader en Wim maakten het blad in hun eentje. In 1999 kwam ik erbij. Veertig jaar later in 2025 is het tijdschrift niet meer weg te denken onder wijnkenners, wijnliefhebbers, wijnjournalisten. Iedereen die geïnteresseerd is in wijn, kent het blad. Het heeft een oplage van 35.000 exemplaren en wordt gestuurd naar de vaste klanten van Okhuysen. Het blad verschijnt eens per kwartaal. Het is print maar wel springlevend. Wij geloven in de kracht van dit tijdschrift.”
‘Vinée Vineuse’ wordt tegenwoordig gemaakt door Xavier Kat en een team van enkele medewerkers van Okhuysen. De opmaak en vormgeving wordt door een vaste editor gedaan, Thierry Somers. Kat: “We hebben iedere keer een thema dat je terugvindt door het hele tijdschrift. Er worden artikelen geschreven over inkoopreizen, maar ook over nieuwe oogstjaren, ontdekkingen en net als in andere bladen brengen wij ook human interest-verhalen. Ons doel is om met elk nummer te laten zien dat achter goede wijn altijd een goed verhaal schuilt. En die verhalen willen we nog heel lang blijven vertellen.”
FOTO: Het team van Okhuysen op wijnreis in Spanje. Foto: aangeleverd.