1e klap heimachine ‘magisch moment’

Met een paar flink dreunen ging de felgekleurde heipaal vrijdag 20 januari de grond in aan de Italiëlaan in Haarlem. Daar bouwt aannemer Thunnissen voor Pré Wonen in totaal 84 woningen, een fijn thuis. “Ik verheug me het meest op het uitzicht straks en dat ik daar dan naast mijn vriendin Cynthia ga wonen”, vertelt Ricardo. Huisgenoot Jeroen kijkt vooral uit naar de ruimte en privacy: “Dat ik straks mijn eigen wc en douche heb, dat vind ik wel erg fijn.” Dit zijn enkele wensen van cliënten van de SIG Kennemerland, organisatie voor ondersteuning van mensen met een (verstandelijke) beperking. Pré Wonen bouwt voor hen, voor wie een fijn thuis niet vanzelfsprekend is, 15 woonunits en een zorgruimte. De cliënten wonen nu nog in woonproject ‘De Schalkse Hoek’ aan de Engelandlaan. Volgend voorjaar een nieuw thuis voor alle 84 bewoners!

De woningen, een ontwerp van Heren 5 architecten, komen verspreid over vier ovale gebouwen in een heus woonpark. De 16 woonunits voor de SIG komen op de begane grond in het gebouw aan de Stockholmstraat. Daarboven komen 14 appartementen met een sociale huur. De middelste twee gebouwen bestaan uit 18 koopwoningen (al verkocht). In het gebouw aan de Laan van Angers komen 18 eengezinswoningen met een sociale huur. De nieuwbouw vormt het sluitstuk van de vernieuwing van Europawijk-Zuid.

Ria was maar wat trots om samen met Jan Kroft, bestuurder van de SIG, bij de heimachine de bouw feestelijk te starten. Bij de eerste klap van de heimachine wordt ook het confettikanon geactiveerd, dat duizenden glinsterende snippertjes over het bouwterrein verspreidt. Een magisch moment, met veel applaus van familie, verwanten, vrienden, leden van de wijkraad, gemeente en bouwbetrokkenen aan de rand van het bouwterrein. In een heerlijk verwarmde tent werd er geproost en taart gegeten; zelf gemaakt door een aantal cliënten in de eigen bakkerij van de SIG.

Nico Broers, manager Bedrijfsvoering van Pré Wonen, vertelt de aanwezigen: “Eerst stonden hier 5 flats met 105 portieketagewoningen. Deze zijn 6 jaar geleden gesloopt. Door de economische crisis moesten we het project helaas uitstellen. In 2014 konden we de voorbereidingen weer oppakken. Ik ben blij voor onze huurders dat we van start kunnen gaan en een fijn thuis kunnen bouwen.” SIG-bestuurder Jan Kroft is ook enthousiast: “Ik kan iedereen verzekeren dat de bewoners van de huidige Schalkse Hoek veel terug te vinden zullen zijn om naar de bouw van de woningen te kijken.”