Zelfbedachte musical opgevoerd in Caprera Bloemendaal

De Bloemendaalse School Vereniging bestaat 115 jaar. Dat werd donderdagavond 6 juli gevierd met en speciale lustrummusical. Alle teksten, liedjes en dans van de musical is door de leerlingen zelf bedacht. Alle 267 leerlingen, van de kleuters tot en met groep 8, stonden op het podium van openluchttheater Caprera te Bloemendaal.
Alle leerlingen van de BSV schitterden op het podium ten overstaan van een vol Caprera met vaders, moeders, broers en zussen die niet op school zitten, opa’s, oma’s, oppas, buren, etc. Alle leerlingen vanaf de kleuters tot en met groep 8 deden mee en hadden een rol. Vanaf groep 4 had iedere leerling minimaal 1 regel tekst. De kinderen hebben 14 weken lang op woensdagen professionele zang-, dans- en theaterlessen gehad om deze musical te maken en oefenen. De inhoud van de musical is bedacht door de leerlingen zelf en is in samenwerking met productiebureau ‘Op de eerste rij’ uitgewerkt in scènes, teksten en liedjes.
“Ik ben trots op al mijn BSV-kinderen. Wat zij hebben laten zien is fantastisch! Deze musical, maar ook de 14 weken speciale musicallessen daar aan voorafgaand, is een succes. Tijdens lustrumvieringen wordt natuurlijk altijd in archieven gekeken over hoe het toen was. Dat is leuk, zeker als het in een musical wordt verwerkt. Maar het liefst kijk ik vooruit, naar wat we kunnen doen om de leerlingen voor te bereiden op de toekomstige wereld. Om te blijven verbeteren en vernieuwen en om zo de school van de toekomst te worden!” aldus Jacqueline Schulte, directeur van de Bloemendaalse Schoolvereniging.

‘De BSV moet blijven’
Het verhaal van de musical gaat over de BSV. Een projectontwikkelaar wil de school platgooien om er een vliegveld te bouwen. Maar dan komen de kinderen in opstand en vertellen zij hoe leuk de school is. De kinderen benadrukken allerlei gebruiken en bijzondere dingen van de school, van vroeger en nu. Bijvoorbeeld: als je ‘aap’ kunt schrijven in groep 3 gaat de klas naar Artis. Er wordt verteld dat alle kleuters altijd in de poppen- en bouwhoek willen spelen. En gesproken over het ’traktatiefeest’ van alle jarigen. En nog veel meer.
Antoinette van Dorssen, directeur Caprera: “Caprera feliciteert de BSV met hun 115 jarige bestaan. Wij vinden het een eer dat jullie dit als buren bij ons komen vieren, en we vinden het een genot om zoveel kinderen in ons openluchttheater te zien. Het is een van onze ambities om ieder kind uit de gemeente Bloemendaal minimaal een keer in zijn jeugd in Caprera te ontvangen, daar sluit jullie lustrumfeest enorm goed bij aan.”

Lustrum De BSV 115 jaar
Er zijn meerdere activiteiten tijdens dit lustrumjaar gepland. In mei was er een speciale dag voor de kinderen met door de kinderen zelf gebouwde en beschilderde zeepkisten, die tegen elkaar geracet werden. Op zaterdag 23 september dit jaar vindt de reünisten dag plaats waar vier generaties zouden kunnen komen.

Over de BSV:
De Bloemendaalse Schoolvereniging (De BSV) is opgericht in 1902 en is een schoolvereniging. Leden van de vereniging zijn de ouders van alle leerlingen. De school wordt bestuurd door een toezichthoudend bestuur dat wordt gekozen door en uit de leden. De dagelijkse leiding ligt in handen van de directeur-bestuurder, die het dagelijks bestuur vormt.
De BSV wil kinderen volop ruimte geven om hun individuele talenten te ontplooien: intellectueel, sociaal creatief en sportief. De school streeft ernaar dat alle kinderen zich optimaal kunnen ontplooien door onderwijs op maat aan te bieden. Dat houdt in dat extra aandacht gegeven wordt aan kinderen die wat moeizamer, of juist erg gemakkelijk door het basisonderwijs gaan. De BSV heeft vakleerkrachten voor vakken als ICT/mediawijsheid, gym muziek, kunst en cultuur en verrijkingsonderwijs. De school heeft een continurooster en biedt daarnaast ruimte aan peuterspeelzaal en naschoolse opvang. Ook biedt de BSV na de lesuren nog facultatieve lessen aan, zoals timmeren, schaken, kleutergym, websites maken, judo, techniek, drama. Zie voor meer informatie: www.debsv.nl

Over Caprera
Caprera Openluchttheater – Wandelpark is één van de grootste en mooiste openluchttheaters van Nederland. Het theater is in 1948 ontstaan als geschenk van de inwoners aan de gemeente; 100 Bloemendalers hebben elk 1000 gulden geschonken om de bouw van het theater mogelijk te maken. Sindsdien geniet het openluchttheater grote bekendheid binnen Kennemerland maar ook regionaal en nationaal. Beroemde nationale en internationale artiesten hebben opgetreden. Naast ‘commerciële’ voorstellingen verzorgt en faciliteert Caprera ook initiatieven voor scholen, sportclubs en andere amateurs uit de omgeving. Hiervoor stelt zij kennis, techniek en podium beschikbaar. Zie voor meer info www.capreara.nu