Zeer romantische sonate van Edvard Grieg in Lutherse kerk

 

Woensdag 23 augustus treden in het kader van The International Holland Music Sessions in de Lutherse Kerk, Witte Herenstraat 22 in Haarlem, drie jonge musici op. Voor de pauze vertolkt de Japanse Anna Suzuki (piano) de vierde sonate van Beethoven, een sonate die goed de revolutionaire brille van de jonge componist laat horen. Ze vervolgt met de creatieve Abegg-variaties van Robert Schumann, ook een vroeg werk want opus 1. Ze eindigt met Ravel’s zeer Spaanse ‘Alborada del gracioso’. Na de pauze treedt op de Engelse violiste, aan de piano begeleid door de Japanse Mana Oguchi. Zij beginnen met Edvard Grieg’s derde sonate voor viool en piano, een afwisselend werk met een zeer romantisch tweede deel. Daarna horen we van Clara Schumann, de vrouw van Robert, drie romances voor viool en piano. Het duo eindigt met Ravel’s ‘Tzigane’, een werk dat net als ‘Alborada del gracioso’ de grote belangstelling van de componist voor volksmuziek laat horen.

Op donderdag 24 augustus organiseert The International Holland Music Sessions een tweede concert in de dorpskerk van Bloemendaal, Kerkplein 1. Daar treedt de Slowaakse pianiste Júlia Novosedlíková op met de 17e sonate van Beethoven (‘der Sturm’), een sonate met grote afwisselingen die veel van het voordrachtsvermogen van een pianist vragen. Ze eindigt haar recital met de prachtige pianostukken opus 118 van Brahms, stuk voor stuk juweeltjes.
Na de pauze treden op de Zuidkoreaanse celliste Ju Hyun Lee, begeleid door de Japanse pianiste Noriko Yabe. Zij voeren de meeslepende en soms intrieste sonate voor cello en piano van Sjostakowitsj uit. Dit stuk wordt gevolgd door Gaspard Cassado’s suite voor cello solo. Je hoort de Spaanse wortels van deze componist, die veel voor de cello geschreven heeft. Het duo eindigt met de cellosonate van de achttiende-eeuwse componist François Francœur.

Aanvang van beide concerten: 20.30 uur. Toegangsprijzen: Normaal €18,00. Kaarten te verkrijgen bij VVV-Haarlem op de Grote Markt, aan de zaal en via https://www.tihms.com/concerts/tickets.php

Beeld: Slowaakse pianiste Júlia Novosedlíková.