Zandvoorts Museum: leuk, met lef en midden in de samenleving

PARTNERBIJDRAGE

Zandvoort – In Tour des Musées deze keer een bezoek aan het verrassende Zandvoorts Museum aan de Swaluëstraat 1 in Zandvoort.

Het eerste wat opvalt is het buitengewoon prachtige historische pand dat is gebouwd in 1897 midden in het oude centrum waar het museum is gevestigd. Het gebouw kwam in 1925 in handen van de gemeente Zandvoort en was aanvankelijk het Gemeentelijk Oude Mannen en Vrouwengasthuis, later het Gemeentelijk Verzorgingstehuis. Dit is tot 1973 zo gebleven, waarna de wens ontstond het pand in te richten als Oudheidskamer. In 1977 resulteerde dit tot een Cultureel Centrum. Vanaf 1985 werden er meer en museale taken doorgevoerd, waardoor uiteindelijk Zandvoorts Museum ontstond. In 2018 is het museum losgekoppeld van de gemeente en verzelfstandigd.  Daarnaast heeft het museum een combinatiefunctie en worden bij de balie ook VVV-diensten aangeboden. Handig, want Zandvoort trekt als badplaats jaarlijks veel toeristen. Het museum vormt thans ook het epicentrum voor tijdelijke exposities, zoals de jaarlijkse Pride at the Beachparade, de zandsculpturenwedstijd met het thema 75 jaar Vrijheid (te zien op de boulevard) en eind augustus de expositie die gaat over de HGP 1952 met Dries van der Lof en Flinterman (eerste Nederlandse F1 coureurs) in de hoofdrol.

Confronterend, maar verfijnd
Het museum is werkelijk een plaatje en divers. En gedurfd. Zandvoorts Museum is sterk en eigenzinnig in exposities die mensen tot nadenken stemmen en durft maatschappelijke zaken aan de kaak te stellen. Het museum heeft gewoon op een leuke manier lef en staat midden in de samenleving. In aanloop van de Pride at the Beach, is in dit museum nu de tentoonstelling ‘Pride and Prejudice’ te zien van LHBT (Lesbische, Homo, Bi, Transgender)-kunst. Confronterend, maar verfijnd en zeer kunstzinnig. Zo is er werk te zien van onder anderen fotograaf René Zuiderveld, DonkerLaar, beeldend kunstenaar André Donker en Jurrie de Vries. Werk dat een blik gunt in de LHBT-scene en dat regelmatig de geketende gevangenschap in de maatschappij symboliseert, die verlangt naar de uitbraak van vrijheid en acceptatie. Tevens de fotoserie ‘A Series of Questions’ van fotograaf L. Weingarten, die zeker de moeite waard is om te gaan bekijken. Deze tentoonstelling is nog te zien tot 25 augustus.

Zandvoortse verhalen
Wie wat over de geschiedenis van Zandvoort en de bewoners wil weten, kan tevens goed terecht in het museum. Zo is er een typisch historische Zandvoortse stijlkamer ingericht met klederdracht, een winkeltje dat de Water- en Vuurwinkel heet en er bevindt zich op de eerste verdieping de Wonderkamer, waar een kijkje kan worden genomen in de Zandvoortse verhalen. Verder hangen er historische schilderijen van Zandvoort door diverse kunstenaars. Een aanrader.

Formule 1
De Formule 1 en het circuit zijn natuurlijk ook onlosmakelijk met Zandvoort verbonden. In 2020 keert de Formule 1 als racespektakel in Zandvoort terug. Zandvoorts Museum organiseert jaarlijks de Historische Grand Prix. Volgend jaar staat vanaf maart tot en met mei de Formule 1 tentoonstelling geprogrammeerd.

Meer informatie op: http://www.zandvoortsmuseum.nl.

Foto’s en tekst: Bart Jonker