“Je wordt pas oud als je stopt met dansen”

De eerste oktober is de Internationale Ouderen dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties.De nationale Ouderendag is officieel op 6 oktober, maar de lokale Heemsteedse Ouderendag, de belangrijkste van allen, was maandagmiddag 3 oktober, in de Pauwehof , georganiseerd door WIJHeemstede, vroeger Welzijn Ouderen. Katinka Verdonk, sociaal werker ouderen bij WIJHeemstede, besprak het thema `Bewegen`. Hoe belangrijk dat is voor ouderen. Zij had op vakantie in Frankrijk op veel pleinen ouderen zien dansen, zomaar overdag en in de avonden. Ze zag hoe leuk dat was, maar nog meer hoe gezonder dat bewegen was. Dat is iets voor ons. Het werd het  thema voorde Dag van de Ouderen, de dansvloer lag er al in de Pauwehof en met de muziek van Bianca Basjes van Let`s twist again kon de beweging beginnen. Maar eerst vertelde Cokky Bentvelsen , oefentherapeut mensendieck, waarom je veel moet bewegen. Want bewegen vertraagt de processen van het ouder worden. Het vertraagt de afname van de botten, dat scheelt wel bij het vallen! Je spiermassa neemt af, je conditie wordt minder, je wordt strammer.

Bewegen heeft aantoonbaar positief effect op hoge bloeddruk, overgewicht, suikerziekte ouderenobesitas, je geheugen blijft in conditie en je kunt langer zelfstandig functioneren. Op latere leeftijd beginnen met bewegen en sporten, heeft wel degelijk een positief effect op botten, spieren en conditie. Dezen zullen merkbaar verbeteren, vertelde een mevrouw van 93 die weer een dansje waagde en nu elke vrijdag bij de Pauwehof aan een uurtje Seniorenfit 2 meedoet. Er zijn overigens nog veel mogelijkheden om te bewegen op de Pauwehof aan de Achterweg, achter de Oude Kerk, tel: 023-5286022.

Zowel dansen als koersbal en verschillende activiteiten  voor senioren. Bianca zet muziek uit de jaren 60 op en de gasten willen dansen. Het gaat vanzelf op die bekende liedjes als limbo Rock en Let`s twist again van Chubby Checker. Muziek van Mantovani, Louis Armstrong en Elvis Presley. De walsenkoning Andre Rieu kwam ook voorbij , zelfs groot geprojecteerd op de muur, de gasten wisten niet van ophouden. “Stop dus niet met dansen omdat je ouder wordt, je wordt pas oud als je stopt met dansen.”

Ton van den Brink