‘Werken in de zorgbranche is zwaar voor je lijf’

ViVa! Zorggroep, Sint Jacob (met onder meer vestigingen in Heemstede), FNV, gemeente Haarlemmermeer en samen Voor Betere Zorg slaan handen ineen om de belastbaarheid van medewerkers in de zorg preventief te verbeteren. Dit is nodig om gezond, gemotiveerd en duurzaam inzetbaar te blijven. Juist nu in het veranderende zorglandschap is dit van groot belang.
Op 19 juli jl. was de kick off van dit project.

Tinka Janissen, projectleider bij ViVa! Zorggroep: “Werken in de zorgbranche is zwaar voor je lijf. Zowel in de directe zorg aan cliënten, als in de ondersteunende diensten worden vooral de rug en de nek zwaar belast. En, misschien minder duidelijk, ook in de functies waarin je langdurig zittend werk doet. Daar komt nog bij dat we met z’n allen langer moeten doorwerken, de gemiddelde leeftijd onder medewerkers stijgt en 1 op de 3 medewerkers in onze branche ook mantelzorger is. Kortom tijd om gerichte aandacht te geven aan je belastbaarheid!”

“Allereerst willen we meer bewustwording realiseren over de functie-gebonden werkbelasting”, vult Merel Barendregt, projectleider bij Sint Jacob, aan. “Dit project gaat onze medewerkers helpen om inzicht te krijgen in de belastbaarheid van rug en nek. En het leert hen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het lijf de fysieke belasting aan kan. Nu en in de toekomst.”

Wethouder Ap Reinders van gemeente Haarlemmermeer is enthousiast over het project: “Zo voorkom je dat medewerkers uitvallen. Voorkomen is beter dan genezen en bovendien leveren we op deze manier een bijdrage aan een goed functionerende arbeidsmarkt. Het behouden en duurzaam inzetten van mensen in de zorg is heel hard nodig, omdat er een enorme tekort aan personeel is. En uiteindelijk voorkomen we zo ook dat men thuis komt te zitten.”

Het Agentschap Sociale Zaken subsidieert het project met de ESF-subsidie Duurzame Inzetbaarheid voor 50%. De andere helft wordt opgebracht door de beide deelnemende zorgorganisaties. “Samen optrekken is kenmerkend voor onze regio”, aldus Cafer Yigit, projectleider bij bureau VBZ. De resultaten van het project zijn over een jaar bekend.

Foto: Ap Reinders ondergaat een screening fysieke belastbaarheid tijdens de Kick off.