Wereld Alzheimer Week onder de aandacht met adembenemende circusvoorstelling

Haarlem – In het kader van de Wereld Alzheimer Week, vond op woensdag 11 september drie keer een gratis circusvoorstelling plaats door Circus Alexander, voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, kinderen en kleinkinderen op het terrein naast het Sportcenter in Haarlem-Noord. Na het verbluffende succes van voorgaande jaren, werd deze circusvoorstelling voor de derde keer aangeboden door de afdeling Zuid-Kennemerland van Alzheimer Nederland. Mede dankzij de financiële sponsoring van Stichting Hofje Codde en Van Beresteyn, de Josephschool Bloemendaal, Circus Sijm en de hulp van veel vrijwilligers, kunnen deze voorstellingen gratis worden aangeboden.

Stalmeester Frank heette alle aanwezigen van harte welkom en hij kondigde een spannende circusvoorstelling aan. Vervolgens bracht voorzitter Bert Liefveld van Alzheimer Nederland, afdeling Zuid-Kennemerland het belang van de Wereld Alzheimer Week goed onder de aandacht. Hij dankte iedereen die deze voorstelling had mogelijk gemaakt. Daarna kwam ober Frenkie op (een dubbelrol van de stalmeester) om de voorstelling, aanvankelijk in een restaurantambiance, op smaak te brengen. En hoe: het was in een woord geweldig. Een jonge lenige Italiaanse acrobaat die zijn kunsten hoog in de nok aan de gordijnen vertoonde en knap jongleerde met zijn voeten. Het muzikale echtpaar Lello, voor een komische muzikale noot, waarbij de man zelfs in staat was met twee trompetten aan de mond muziekstukken te spelen. Francois Kalafskofski, die een stapel stoelen tegelijk liet balanceren op de punt van zijn kin. En Frenkie zelf, een verdienstelijk goochelaar met humor en iemand die zes porseleinen bordjes tegelijk wist te laten ronddraaien op stokjes. Het publiek genoot met volle teugen van deze prachtige acts. De sfeer zat er goed in met veel humor. Ook de circusartiesten hadden er schik in.

Circus Alexander is een Circus in de Zorg, een onderdeel van Circus Sijm. In heel Nederland verzorgen zij met een klein intiem circus circusvoorstellingen, speciaal voor zorginstellingen.

Meer informatie over Alzheimer Nederland, afdeling Zuid-Kennemerland op: https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/zuid-kennemerland.

Tekst en foto’s: Bart Jonker.