Welk persoonlijk drama heeft het echtpaar getroffen?

Over Willem van Brederode (1244-1285) en zijn echtgenote Hillegonda van Voorne is inmiddels best wat bekend, maar heel veel ook niet. Recentelijk werden de resten van mogelijk drie kinderen onderzocht, aangetroffen in hun graf. Jean Roefstra belicht op woensdag 28 september dit onderzoek en de vragen die het oproept. Ook het raadsel van de Ruïne van Brederode komt aan bod. De tentoonstelling ‘Mysterie Brederode’ over dit thema is t/m 25 september in Huis van Hilde (Castricum) te zien.

In 2011 zijn, na langdurig onderzoek, de gezichtsreconstructies van Willem van Brederode en Hildegonde van Voorne onthuld. Ze staan nu in vol ornaat in Huis van Hilde; als blikvangers voor de middeleeuwen in Holland. Tijdens het meest recente onderzoek werden resten van mogelijk drie kinderen aangetroffen. Welk persoonlijk drama heeft dit echtpaar tijdens in hun leven getroffen? En wat kunnen we uit de aangetroffen resten nog concluderen? Fysisch antropologisch onderzoek kan een tipje van de sluier oplichten.
Roefstra belicht ook de geschiedenis van de Ruïne van Brederode. Willem van Brederode wordt vaak gezien als grondlegger ervan. Archeologische vondsten lijken dit echter tegen te spreken. Er waren geen archeologen betrokken bij graafwerkzaamheden bij de ruïne vanaf 1862. En deze is later naar de toen geldende inzichten en romantische ideeën gerestaureerd. Voor bouwhistorici en archeologen blijft de ruïne echter een groot raadsel. Wat is nu echt en wat is fantasie?
Jean Roefstra is historisch archeoloog, voorzitter van de Stichting Historische Archeologie en plaatsvervangend depotbeheerder in het archeologiecentrum van de Provincie Noord-Holland.

De lezing begint in het Huis van Hilde om 20.15 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en duurt tot 22.00 uur.
Toegang bedraagt: 7,50 euro. Er is ook mogelijkheid om een hapje te eten in het Museumcafé Hildes Heerlykheid.
Voor inschrijving lezing en reservering menu: backoffice@huisvanhilde.nl Het Huis van Hilde is geopend: di t/m vrij 9-17 uur; za en zo 11-17 uur. Meer informatie: www.huisvanhilde.nl
Huis van Hilde, Westerplein 6, Castricum.

Op de foto: Jean Roefstra.