Waarom valt iemand voor een bepaald kunstwerk?

Haarlem – Vanaf vrijdag 15 november tot en met zaterdag 4 januari 2020  is in Kunst centrum Haarlem de tentoonstelling De keuze van…  te zien. De 14 medewerkers en vrijwilligers van het kunstcentrum tonen hun favoriete kunstwerk uit de eigen collectie van ruim 5000 kunstwerken. Zij vertellen waarom zij vallen voor een bepaald werk. 

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. Het aanbod van het kunstcentrum is zeer divers. De collectie omvat schilderijen, etsen, zeefdrukken, fotografie en beeldhouwwerken van ongeveer 250 voornamelijk Nederlandse kunstenaars.

Wat vind jij mooi?

Hoewel de smaak van de kunstleners altijd voorop staat krijgen de medewerkers van het kunstcentrum regelmatig de vraag van klanten wat zij zelf mooi vinden of boven de bank hebben hangen. Fotograaf Mariet Dingemans maakte foto’s van de medewerkers met hun favoriete kunstwerk. Deze zijn samen met een korte quote over de keuze te zien bij de kunstwerken.

Verrassende keuze

De keuze van de medewerkers levert verrassende resultaten op. Mark Verburg, al jaren werkzaam als inrichter bij het kunstcentrum, koos voor werk van slagwerker en beeldend kunstenaar Han Bennink, een prachtige tekening die niet veel wordt uitgeleend. De collectiebeheerder, behorende tot de jonge garde van het kunstcentrum, valt op een poëtisch werk van Leentje Linders. Vrijwilliger Johan de Hollander is een fan van Peter Langenberg: ‘’zijn werk schept ruimtelijkheid door afgewogen kleurgebruik en verrassende grafische elementen…het ontroert mij!”

Fotoserie
Mariet Dingemans (1971) studeerde culturele antropologie en werkte als evenementenorganisator voor maatschappelijke organisaties. Dingemans fotografeerde jarenlang op de automatische stand omdat ze dacht dat ze niet technisch genoeg aangelegd was. Per ongeluk volgde ze een keer een cursus ‘Hoe leer ik mijn camera kennen’ en was verkocht. Ze zit nu in het tweede jaar van de Fotoacademie en heeft al veel opdrachten. De focus binnen haar werk ligt op documentaire fotografie en op portretten. Met intieme, humorvolle beelden vertelt zij een verhaal over een voor haar bijzondere groep mensen, plek of individu.

Vrijdag 15 november 2019 tot en met zaterdag 4 januari 2020. Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem.
www.kunstcentrum-haarlem.nl

Geopend van dinsdag t/m zaterdag, van 11.00 – 17.00 uur (toegang gratis)

Foto: Werk van Leentje Linders. Foto aangeleverd door Kunstcentrum Haarlem.