Vuurwerkvrije zones in Heemstede: het kán

Heemstede – Tijdens de jaarwisseling is het gebruikelijk om vuurwerk af te steken. Maar niet iedereen is blij met deze gewoonte. Inwoners van Heemstede kunnen samen met de buren het initiatief nemen om de straat vrijwillig vuurwerkvrij te houden.

Bewoners moeten het samen eens zijn

Voor het organiseren van een vrijwillige vuurwerkvrije zone, is het belangrijk dat alle bewoners in het gebied het eens zijn met de afspraken. Zijn er mensen in de straat die wel vuurwerk willen afsteken? Dan moet dit gerespecteerd worden. Het is wettelijk toegestaan van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur vuurwerk af te steken. 

Maak afspraken

Wanneer inwoners van een straat of plein geen vuurwerk willen afsteken, dan kunnen zij dit afspreken met hun buren. Alsiedereen in de straat (of een deel daarvan) een vrijwillige vuurwerkvrije straat wil, dan kunnen zij dit melden bij de gemeente. Deze stelt dan speciale borden beschikbaar. Hiermee kunnen initiatiefnemers de grenzen van hun vrijwillige vuurwerkvrije zone aangeven. En zij kunnen samen eventuele ‘overtreders’ gemakkelijker aanspreken. De gemeente en politie handhaven niet in vrijwillige vuurwerkvrije zones. 

Vraag vóór 9 december borden aan bij de gemeente

De gemeente wil weten hoeveel inwonersgroepen interesse hebben in een vuurwerkvrije straat. Tot 9 december kunnen initiatiefnemers dit kenbaar maken bij Evelien van Schagen via (023) 548 57 47 of per e-mail postbusveiligheid@heemstede.nl