Vrouwelijke hand in botanische publicaties

Vanaf 30 september is in Museum De Zwarte Tulp in Lisse een nieuwe tentoonstelling te zien ‘Botanisch tekenaressen: vrouwen in een mannenberoep’. Daarin staan botanisch tekenaressen en hun historische prenten van bolgewassen centraal.

In de geschiedenis van de schilderkunst hebben vrouwen een bescheiden rol gespeeld. Voor hen was het vrijwel uitgesloten om in een atelier te schilderen. Dat was een mannenzaak. Een schilderes als Judith Leyster was dan ook een uitzondering. Aan de botanische kunst hebben vrouwen echter wél een belangrijke bijdrage geleverd. Vanaf de zeventiende eeuw werden er boeken gemaakt met prenten van bloemen en planten. De uitgevers van deze boeken vroegen ook vrouwen om mee te werken aan deze botanische publicaties, omdat die bedreven waren in het fijne tekenen. Met nieuwe druktechnieken werden de bloemen en planten afgebeeld. Vervolgens werden ze zorgvuldig met de hand ingekleurd.

Soms wisten vrouwen door te breken en een opvallend oeuvre te realiseren. Aan die vrouwen en hun historische prenten van bolgewassen is deze tentoonstelling gewijd.

De tentoonstelling ‘Botanisch tekenaressen: vrouwen in een mannenberoep’ met prenten afkomstig uit de CollectieNieuwenhuis is te zien van 30 september tot 30 januari 2017.
Museum De Zwarte Tulp, Grachtweg 2A, 2161 HN Lisse.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Maandag is het museum gesloten.