Vieren dat Haarlem al 772 jaar een stad is

Op donderdag 23 november is het 772 jaar geleden dat graaf Willem II het stadsrecht aan Haarlem verleende. Om dit te vieren gaan op die dag de deuren van het Noord-Hollands Archief voor alle bewoners van Haarlem open om het stadsrecht te bekijken, taart te eten en naar een speciaal verhaal te luisteren.

Vanaf 11.00 uur is iedereen van harte welkom bij het NHA en wordt de verjaardagstaart aangesneden. Voor de eerste 100 bezoekers is er een heerlijk stukje taart bij de koffie. Gemeentearchivaris en directeur van het Noord-Hollands Archief, Lieuwe Zoodsma, geeft een toelichting op het stadsrecht. In deze oorkonde werden de rechten en plichten van de Haarlemmers ten opzichte van Willem II, de graaf van Holland en Zeeland, vastgelegd.

Voor de jonge bewoners van Haarlem (vanaf circa 4 jaar) komt om 15.30 uur verteltheater Lilaluna naar het archief. Van de vertelster horen de kinderen wat hier allemaal wordt bewaard en wat de mensen die er werken doen. Bovendien vertelt Lilaluna haar heel eigen versie van het verhaal over het stadsrecht van Haarlem: Het verhaal van ‘Ridder Rudolf de slimme’. Na dit interactieve verhaal worden de kinderen getrakteerd op limonade en koekjes.

De toegang is gratis, maar graag aanmelden via communicatie@noord-hollandsarchief.nl.

Beide events vinden plaats op donderdag 23 november in de Janskerk, Jansstraat 40 in Haarlem.