Vier saxofonisten en vier pianisten spelen Incantatie IV van Simeon ten Holt

Amstel Quartet en Rondane Kwartet hebben de handen ineen geslagen. Zij spelen op vrijdag 24 november om 20.15 uur Incantatie IV van Simeon ten Holt in de Doopsgezinde Kerk aan de Frankestraat 20 in Haarlem.

Dit concert is een primeur: nog nooit werd deze compositie uitgevoerd op vier saxofoons en vier vleugels. De Haarlemse kunstenaar/pianist Robert Lambermont is medeoprichter van het Rondane Kwartet en onderhield jarenlang een nauwe band met Simeon ten Holt. De componist beschouwde Robert Lambermont van het Rondane Kwartet als één van de warmste pleitbezorgers van zijn muziek.

Incantatie IV

Simeon ten Holt voltooide Incantatie IV enkele jaren na zijn beroemde Canto Ostinato. Net als Canto Ostinato is Incantatie IV opgebouwd uit repetitieve patronen waaruit meeslepende melodieën ontstaan. Het wordt gezien als zijn grootste en meest complexe werk. Ten Holt zegt over Incantatie IV: “Alle lagen zijn even belangrijk en voeren afwisselend de status van hoofdzaak en bijzaak, van domineren en wijken, van hoofdkleur en bijkleur, van solist en zwijgen.”

Rondane Kwartet

Het Rondane Kwartet is het enige viervleugelkwartet dat de vijf composities voor meerdere toetsinstrumenten van Simeon ten Holt – in vaste bezetting – uitvoert. De pianisten van het kwartet leggen zich al 15 jaar op zijn muziek toe. Simeon ten Holt nodigde het kwartet regelmatig uit om zijn muziek te vertolken. Het Rondane Kwartet heeft de vijf avondvullende composities van Ten Holt op CD uitgebracht. Deze werden zeer lovend door pers en publiek ontvangen. Informatie op:
www.rondandekwartet.nl

Amstel Quartet 
Het Amstel Quartet is een graag geziene en genodigde gast in de concertzalen in binnen- en buitenland en heeft een breed repertoire. Bekend als vertolker van minimal music zoals afgelopen jaar het concert Glass on the Roof  ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Philip Glass, maar het kwartet verkent ook de lichte muziek. Het is inmiddels inter- en nationaal leidend in het ontwikkelen van nieuwe programma’s en nieuw repertoire, dat veelal in opdracht van het kwartet wordt ontwikkeld. Amstel Quartet speelt niet alleen in concertzalen, maar ook op bijzondere locaties, zoals op het dak van een gebouw, in een restaurant, in een roeibootje, op een zandvlakte of in een fabriekshal. Kijk ook op: www.amstelquartet.nl

Informatie
De Doopsgezinde Kerk vindt u aan de Frankestraat 20, Haarlem. Kaarten kosten €27,50. Kaartverkoop online gebeurt via www.rondanekwartet.nl/agenda en aan de deur.

Aanvangstijd: 20.15 uur. Kerk open vanaf 19.30 uur.

Het concert in Amsterdam vindt plaats op woensdag 4 april, 2018, De Duif, Prinsengracht 756.