Veteranendag Bloemendaal blijvend vieren en herdenken

Tekst en foto: Eric van Westerloo

Bloemendaal – Zaterdag 10 juni werd de Veteranendag Bloemendaal georganiseerd. Voor burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal was dit zijn laatste optreden in functie bij dit evenement. Hij gaat met pensioen, maar beloofde in zijn korte toespraak volgend jaar als burger te zullen meelopen in de parade. Hij stond even stil bij de vrijheid die wij allen moeten koesteren en de militairen die ons zijn ontvallen. Niet alleen in WO II maar ook de jaren daarna o.a. in Indonesië, Libanon, Mali en voormalig Joegoslavië. Er was passende muziek gespeeld door de Big Band Bennebroek met veelal stukken uit de jaren 40.

Het lijkt wel of er ieder jaar meer historische voertuigen meerijden in de stoet door Bloemendaal. Jeeps, drietonners en transportvoertuigen namen deel. De mannen met de groene baretten van het Korps Commandotroepen liepen in en rond het dorp een mars. Een klein aantal van deze groep was ooit opgeleid op de Stormschool Bloemendaal. Dit was de voorloper van het legeronderdeel dat later in Roosendaal (commando opleiding) werd gevestigd. Commando Boni Rietveld blies op zijn trompet deuntjes die passen in de militaire traditie. Een afvaardiging van doedelzakspelers en trommelaars deed de gedachte aan de opmars van de geallieerden herleven.

Als dank en afscheid ontving burgemeester Roest een fles ‘Commando brandewijn’ en een t-shirt in legergroen. Het t-shirt kan de burgemeester gebruiken om er volgend jaar de mars in te lopen. De biertent ging open zodat, op deze snikhete dag, een koele dronk meer dan welkom was. Daarna maakte eenieder zich op voor een lange tocht door Bloemendaal waar bij het oorlogsmonument kort werd stilgehouden.