Verzet oorlogsjaren 40-45 centraal in Bunkermuseum IJmuiden

Tijdens de bezetting van Nederland werd de kreet ‘Oranje zal overwinnen’ door de bevolking, afgekort als OZO, op muren geschilderd als teken van verzet. Alleen al het schilderen van deze kreten werd door de Wehrmacht gerekend tot een verzetsdaad. Werd je betrapt, dan had dat zeker gevolgen!

Zondag 3 september staat in het Bunker Museum IJmuiden het verzet gedurende de oorlogsjaren ’40-’45 centraal. Tijdens de openstelling van het bunkermuseum wordt in het kort uitgelegd hoe in Nederland het verzet tot stand is gekomen en wat de verschillen zijn tussen gewapend en ongewapend verzet.

Wist u bijvoorbeeld dat de eerste geheime agent die vanuit Londen naar het bezette thuisland gezonden werd een officier was van de Nederlandse marine? Deze officier was tijdens de meidagen (1940) gelegerd in IJmuiden en bereikte via Duinkerken uiteindelijk Engeland.

Emil Rühl was de SD’er die verzetsheldin Hannie Schaft vanuit Haarlem naar het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg te Amsterdam heeft gebracht. Het pistool van de beruchte Emil Rühl bevindt zich in de wapencollectie van het bunkermuseum en is deze dag te zien.

Zondag 3 september vertellen verschillende experts u alles over het verzet en hun daden. In passende kledij uit de jaren ’40-’45 zullen zij u graag laten zien hoe het verzet opereerde en met welke sabotagemiddelen de verzetslieden uitgerust waren.

Het bunkermuseum is iedere eerste en derde zondag van de maand geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Het boeken van een rondleiding door het museum of buitenterrein, is ook mogelijk op andere tijden. Hiervoor bezoekt u www.bunkermuseum.nl. Alleen op 3 september voert het museum het thema: verzet!

Bezoekadres Bunker Museum IJmuiden: Badweg 38, IJmuiden aan Zee (schuin tegenover Camping De Duindoorn). Parkeren kunt u (betaald) in Seaport Marina IJmuiden (einde Badweg) of (gratis) aan de Kromhoutstraat, Westonstraat (begin Badweg).

Het is ook mogelijk om een bunkerwandeling te boeken. Iedere week nemen gidsen enthousiaste bezoekers mee door het duin, langs en door de bunkers. Tijdens de tocht worden alle wetenswaardigheden van de bunkers en de Duitse kustverdediging uit de doeken gedaan. Deelnamekosten: €7,50 per persoon. Vooraf inschrijven via de website is vereist.