Verzameling oude drogisterijspullen in Kleinste Museum Haarlem

Haarlem – Vanaf vandaag, woensdag 30 september, zijn er drogisterijartikelen te zien in het Kleinste museum van Haarlem. De verzameling is bijeengebracht door Willemien Spook en het is een grillige collectie van wat ze het bewaren waard vindt. Willemien hecht aan spullen en ze kan slecht dingen wegdoen. De drang om te bewaren komt voort uit de gedachte dat iets niet voor niets met zorg gemaakt is.

Twee objecten in de collectie van Willemien Spook vormden het begin van haar verzameling: een setje vooroorlogse kleurige haarspelden in fraaie waaiervorm op een kaartje én een press-papier.

“Als kind viste ik eens een presse-papier uit de laadbak die bij Drogisterij Cornegor in de bomenbuurt voor de deur stond. Een dik stuk glas waar je het zonlicht mooi doorheen kon laten schijnen, met afgeschuinde randen. ‘Sanatogen’, stond erop, de naam van een zenuwversterkend poeder, nu zouden we voedingssupplement zeggen. Alles wat je eronder legde werd groter, pure magie! Sindsdien loop ik geen laadbak meer voorbij.”

De sfeer van vergankelijkheid

Willemien Spook gaat niet actief op zoek voor haar verzameling. Wat ze heeft daar is ze tegenaan gelopen. En er komt ook niets meer bij. Haar verzameling ademt een sfeer van vergankelijkheid die er zo dik bovenop ligt dat je die wel moet erkennen. Zoals een tandenborstel in de vorm van een vrouwenbeen, de metalen krulspelden die er zeer oncomfortabel uitzien, het benenbruin in de kleur van jodium en scheermesjes in fraaie doosjes afzonderlijk verpakt in nog mooiere papiertjes. Koninklijk is het zakje shampoopoeder uit de jaren ‘30: diepblauw met gouden letters en de afbeelding van een godin-achtige vrouw met weelderige krullen.

Eind jaren ‘70 hield een drogisterij annex petroleumwinkeltje bij haar in de buurt ermee op. De vrouw die het al sinds mensenheugenis runde, kon niet meer op haar benen staan. Van alles kwam achter de toonbank vandaan, het ging linea recta in de laadbak. Dat wat haar aansprak nam ze mee bijvoorbeeld omdat het mooie kleuren had, een bijzondere vorm of aantrekkelijke letters op de verpakking.

“Ik heb nooit overwogen om mijn verzameling te dumpen, maar als er iemand komt die er een goede bestemming voor heeft, zodat het niet wordt weggegooid, dan doe ik er afstand van. Dan heb ik het niet voor niets bewaard”, aldus Willemien.

Het Kleinste Museum van Haarlem is te vinden aan de Gedempte Oude Gracht 117-121 Haarlem en gratis toegankelijk. Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-17 uur.

Foto: aangeleverd.