‘Wij zijn uniek en zichtbaar voor iedereen’

Het Kunstlijnthema van dit jaar (‘Zichtbaarheid’) wordt doorgaans omschreven als iets wat – met het blote oog – waargenomen kan worden. Waarneembaar dus, in de praktijk wordt deze eigenschap vaak gekoppeld aan het begrip herkenbaarheid. De 17 deelnemende leden van kunstenaarsvereniging KZOD hebben aan dit thema een geheel eigen invulling gegeven. De mooie, historische expositieruimte op de 1e verdieping van de Waag aan het Spaarne toont, ter gelegenheid van deze jaarlijkse kunstmanifestatie, een gevarieerd beeld, waarbij de veelheid aan geëxposeerde werken de bezoeker zeker zal verrassen.

De werken tonen een afwisseling tussen zeer herkenbare voorstellingen en minder herkenbare, meer abstracte creaties. Tot de eerste categorie horen bij uitstek de keramische beelden van Marie-Therese Dijkman met als titel ‘Wij zijn uniek en zichtbaar voor iedereen’, de schilderijen van Rosel Marci met spelende kinderen en het naturalistische werk van An Luthart. Geheel in contrast met de werken van Rosa Navarro waarin blauwe rorschach-achtige vlekken en een nauwelijks leesbare handschrift overheersen naast de mysterieuze vormen en grijstinten in de schilderijen van Lizan van Dijk met als toepasselijke titel ‘Sans Paroles’.

Bijzonder is het werk ‘Bottom Up’ van Jacqueline van Rosmalen waarin zij de onderkant van een boomstronk bovenin haar werk heeft afgebeeld. Een verwijzing naar een vorm van besluitvorming op divers terrein waarbij de dingen van onderuit groeien. Geheel afwijkend hiervan is weer het werk van Trude Hol waarin alle – op het eerste gezicht – waarneembare elementen van een sprookjesverhaal op losse schroeven worden gezet. Dat wordt aan de aandachtige toeschouwer overgelaten.

De 17 exposerende kunstenaars zijn Gosia Bolwijn-Wiese, Walter van Dieren, Lizan van Dijk, Marie-Therese Dijkman, Josee Gouda, Eveline Hardeman, Trude Hol, An Luthart, Francisca Janssen, Rosa Navarro, Rosel Marci, Jacqueline van Rosmalen, Marion Ruting, Peter Schelvis, Marja Verhage, Connie Vlasveld en Ellen Wolff.

De Kunstlijn-expositie in de Waag (Spaarne 30) loopt vanaf donderdag 2 t/m zondag 12 november. De openingstijden van deze tentoonstelling zijn donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Gedurende het Kunstlijnweekend (zaterdag 4 en zondag 5 november) is de Waag geopend vanaf 11.00 uur. Deze Kunstlijnexpositie wordt op vrijdag 3 november om 16.00 uur geopend door KZOD voorzitter Ellen Wolff. Zie ook www.kzod.nl , www.facebook.com en www.kunstlijnhaarlem.nl

Beeld: werk van Rosel Marci.