De mens heeft het brein van een vis als het over stress gaat. Hij is absoluut niet toegerust op de overvloed aan prikkels van de moderne tijd. Daarom is er een enorme toename van stress-gerelateerde aandoeningen. Een op de acht werknemers in Nederland kampt met een burn-out; maar liefst 1,1 miljoen mensen slikken anti-depressiva.
Op donderdag 16 maart komen psychiater Witte Hoogendijk en Volkskrant-journalist Wilma de Rek naar het Dolhuys om het verschijnsel burn-out uit te pluizen. Vooral jongeren hebben last van stress: prestatiedruk, keuzestress en de confrontatie met de ideale wereld van Facebook.
In het boek Van big bang tot burn-out laten Wilma de Rek en Witte Hoogendijk op toegankelijke wijze zien dat de verhoogde stressgevoeligheid van tegenwoordig nauw verbonden is met de evolutionaire wordingsgeschiedenis van de mens. Even helder als overtuigend leggen ze uit hoe het komt dat een snel toenemend aantal mensen moeite heeft alle veranderingen in onze omgeving bij te houden, waarom het heel normaal is om je af en toe gestrest te voelen.
Witte Hoogendijk is psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij Erasmus MC in Rotterdam. Hij promoveerde bij Dick Swaab op veranderingen in de hersenen bij depressieve patiënten en schreef een groot aantal internationale wetenschappelijke publicaties over depressie. Wilma de Rek is journalist bij de Volkskrant en auteur van Allemaal losers, van de Encyclopedie der Nederlanden (samen met Bert Wagendorp) en van De stijl van de leider (samen met Pieter Broertjes).
De lezing in het Dolhuys start om 19.30 uur. In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor €15,00. Graag vooraf reserveren via www.hetdolhuys.nl/bezoeker/online-tickets.
De lezing vindt plaats in Het Dolhuys | museum van de geest, gevestigd op de Schotersingel 2 te Haarlem.