Twee Hageveldwerkstukken genomineerd voor Onderwijsprijs

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de twaalf vwo-werkstukken bekendgemaakt die genomineerd zijn voor de KNAW Onderwijsprijs. De leerlingen die ze maakten komen uit het hele land. Ook in Heemstede zijn twee winnaars! Profielwerkstukken over Mondriaan, excellente scholen, microbiële brandstofcellen en vertaalcomputers gooiden hoge ogen bij de jury. De uitreiking van de KNAW Onderwijsprijs is op dinsdag 13 juni in NEMO te Amsterdam. Dan wordt ook per profiel bekend welke werkstukken een eerste, een tweede en een derde prijs krijgen.

College Hageveld uit Heemstede leverde twee winnende profielwerkstukken dit jaar. Nadine Duursma onderzocht hoe het mogelijk is om met een kunstoog te zien. Geïnspireerd door het principe van het gehoorapparaat, maakte zij hiertoe een ontwerp van een kunstoog dat in staat is zelf waarnemingen te doen en deze naar de hersenen te sturen. Jelien den Hollander en Niels Marijnen hebben verschillende scheikundige experimenten gedaan om zwarte en groene thee met elkaar te vergelijken. Op deze manier onderzochten de knappe koppen welke theesoort een grotere invloed heeft op de gezondheid wanneer wordt gekeken naar de hoeveelheid polyfenolen en de anti-oxidatieve werking.

Een samenvatting van de inhoud van de bekroonde werken vindt u op: http://www.knawonderwijsprijs.nl/winnaars/winnaars-2017.