5_2018_Vocaal Ensemble Tout Venant[9]

Tout Venant gaat weer de uitdaging aan met Spaanse dirigent

Na een zeer succesvol eerste programma onder leiding van Enrique López Cortón in 2017 gaat Tout Venant opnieuw de uitdaging aan met deze Spaanse dirigent in een project genaamd ‘De weerspiegeling’. Op zondag 10 juni vindt het concert plaats in de Doopsgezinde Kerk Haarlem.

Het programma verkent een paar opvallende muzikale stromingen binnen het koorrepertoire van rond het fin de siècle, met muziek van Brahms, Elgar, Fauré, Wagenaar en Verhey. De pianobegeleiding zal worden verzorgd door Lennie Kerkhoff.
De kerk vindt u aan de Frankestraat 24 in Haarlem. Kaarten zijn te reserveren via ttvenant@xs4all.nl Voorverkoopprijs bedraagt €12,50 en aan de deur kosten ze €15. Kinderen tot 16 jaar hebben gratis entree.

Vocaal Ensemble Tout Venant bestaat uit 14 geschoolde zangers. Bij de oprichting in 2010 werden zij vanuit diverse koren uit Haarlem samengebracht en de naam Tout Venant verwijst daarnaar. Die naam is ook van toepassing op het zeer afwisselende repertoire van dit kamerkoor waarbij geen stijl of tijdvak wordt geschuwd. Zo zong het koor zowel eeuwenoude werken  – bijvoorbeeld de Missa Supra Salve Regina die werd opgediept uit een manuscript van Petrus Alamire – als diverse premièrestukken waarvan de inkt nog maar net was opgedroogd. En hoe kan het koor beter haar naam eer aan doen dan door zich te presenteren als ‘nieuwkomers’ bij optredens in onbekende plaatsen? Het Haarlemse Tout Venant gaat namelijk graag op avontuur. Zo trad het koor op in Amsterdam, Alkmaar, Zaandam, Utrecht, Overveen, Middenbeemster en zelfs over de grens in Engeland en België (Leuven en Antwerpen). Tout Venant staat daarbij ook voor samenkomst met andere koren: begin 2016 verzorgde Tout Venant een aantal concerten met dubbelkorige werken samen met Vocaal Ensemble Tien uit Amsterdam. Ook werden al drie concertreizen beleefd met bevriend kamerkoor Duodektet naar Engeland om onder leiding van Christiaan Winter te zingen in de kathedralen van Peterborough, Ely, St. Albans en Exeter onder de gezamenlijke noemer Sweelinck Chamber Choir.

Met zo’n naam als Tout Venant is het natuurlijk bovendien geheel logisch om geen vaste dirigent te hebben. Per project repeteert het ensemble eerst zelfstandig, waarbij bas Gerard Smits als primus inter pares de leiding heeft. Vervolgens wordt er een beroep gedaan op steeds weer een andere dirigent. Zo stond het koor eerder onder leiding van Fons Ziekman, Christiaan Winter, Bart Demuyt, Pieter Stas, Sarah Barrett, Martine des Tombe en Enrique López-Cortón.