‘Toen de walvissen kwamen’, boek voor troost en moed

Heemstede – De Heemsteedse Phebe Rasch is auteur van verschillende kinder- jeugdboeken. Haar werk wordt gepubliceerd in Amerika en Rusland (naast Nederland en België). Nu komt het boek ‘Toen de walvissen kwamen’ van haar uit, met illustraties van Margriet van der Berg.

Toen de walvissen kwamen is een poëtisch prentenboek voor kinderen en volwassenen. Een boek dat troost geeft en moed om verder te gaan na een klein of groot verlies. Een meisje gaat naar haar opa op Kraaieneiland, omdat haar moeder ziek is. Ze trekt op met Kai, een jongen die veel weet over de wind en de zee. Op de dag van intens verdriet spoelen vier walvissen aan op het strand. Het lijkt of ze niet zomaar komen, want het is net of mama nu heel dichtbij is. Midden in de nacht wil het meisje naar buiten, terug naar het strand waar de walvissen waren. Kan ze met ze mee? Kunnen ze haar naar de plek brengen waar mama is?

Phebe Rasch verloor op 6-jarige leeftijd haar moeder door een auto-ongeluk. Lange tijd dacht ze haar niet te missen, want ze herinnerde zich haar niet meer. Tot een paar jaar terug. “Ik besefte wie ik kwijt was en hoe overlevingsstrategieën mij staande hielden, om niet nog meer te verliezen.”

Na een uitgesteld rouwproces ontstond dit boek, over een meisje dat ervoor kiest om te leven, na de dood van een dierbare. Phebe koos ervoor om verder te gaan met alles wat haar moeder haar had geleerd. De illustraties zijn krachtig en subtiel tegelijk en maken van dit prentenboek een uniek geheel dat jong en oud raakt.

Phebe is geboren in Zutphen en woont nu met haar gezin in Heemstede. Meer info: www.phebe-rasch.nl.

Op de foto een deel van de mooie prent op de voorzijde van het nieuwe boek.