Door Eric van Westerloo
Heemstede/Bloemendaal – Voor 7 maart had D66 Heemstede/Bloemendaal een discussieavond georganiseerd met als thema: wel of geen kernenergie? Als gastspreker was Professor Arthur Weeber uitgenodigd. Zijn specialisme is stroom opwekken via zonne-energie waarbij kernenergie slechts in de marge voorbijkwam.
Driekwartier lang schotelde de professor de 50 aanwezigen een hele rits grafieken en diagrammen voor, waar bij de leek helaas weinig zal blijven hangen. Wat duidelijk werd is dat zonne-energie een enorme bijdrage kan leveren bij het opwekken van stroom. Bij het gebruik van panelen komt ook warmte vrij dat nu nog zelden wordt gebruikt.
Panelen zijn er in alle soorten en maten zelfs heel flexibele die ook nog eens flinterdun zijn. In 1954 construeerde men het eerste zonnepaneel van silicium dat 6% rendement gaf. Nu is het rendement al 35% en tegen 2050 40%. Er wordt nog weinig materiaal teruggewonnen (recyclen); ook dat zal een vlucht nemen de komende jaren.
Als de professor de opbrengst van alle panelen plus daarbij windenergie afzet tegen kernenergie blijkt zon en wind vele malen voordeliger te zijn dan kernenergie. Als de zon niet schijnt en de wind niet waait is er een probleem als de overtollige gewonnen energie niet kan worden opgeslagen. Daar zijn weer batterijen voor nodig. Weeber verwacht dat de levensduur van panelen van nu 25 naar op termijn 50 jaar gaat. De kosten van stroom af fabriek zal tegen die tijd op 1 dollarcent per kilowatt liggen voorspelde hij. Daar komen uiteraard kosten bij voor transport en belasting.
Kernenergie steekt bij dit alles pover af. Het zal veel duurder zijn en de opslag van het kernafval blijft een zorg in de toekomst. Wethouder Anneke Grummel meldde dat Heemstede 4,4 miljoen heeft gereserveerd voor de energietransitie om rond 2050 als gemeente gasloos te zijn. Tevens sprak zij haar zorg uit over de congestie op het stroomnet. Ook de opslag van energievraag aandacht bijvoorbeeld een grote batterij in een wijk of straat. De huidige leveranciers van stroom mogen van de Rijksoverheid geen batterijen plaatsen in de publieke ruimte.
Waterstof uit zon en wind produceren ondervindt tegenstand wegens de grote installaties die nodig zijn en de ruimte voor de bouw niet wordt vrijgegeven. Voor de luchtvaart zou het een goede mogelijkheid zijn op waterstof te vliegen: dit naast andere toepassingen.
Emre Kanik (D66 in de provincie NH) meldt dat er weinig locaties beschikbaar komen voor windmolens en zonneparken. Dit blokkeert de voortgang en houdt investeerders tegen. Professor Weeber stelde het optimistisch voor al zijn er veel problemen om op te lossen. Desgevraagd waren de aanwezigen verdeeld over de vraag wel of geen kernenergie. Als het aan professor Weeber ligt: niet aan beginnen.
Foto: Achter de tafel v.l.n.r.: Emre Kanik (D66), wethouder Anneke Grummel (D66) en professor Arthur Weeber. Foto: Eric Van Westerloo.