Tennisclinic Team Gijs Bike 4 Parkinson: Astrid Nienhuis slaat balletje mee

Afgelopen zondag vond op Tennisvereniging Merlenhove voor het derde achtereenvolgende jaar een gezellige en sportieve tennisclinic plaats in de strijd tegen de ziekte van Parkinson, op initiatief van Team Gijs van Bike 4 Parkinson. De tennisclinic was supergezellig. Er was muziek, een loterij en een wijnproeverij die het evenement sfeervol omlijstten. Burgemeester Astrid Nienhuis was ook present en trapte samen met Gijs de Vries het evenement af door enthousiast een balletje mee te slaan.

Gijs de Vries kreeg op 50-jarige leeftijd de ziekte van Parkinson. Samen met zijn vrouw Ivonne de Vries, willen ze bewustzijn creëren voor deze ziekte en geld inzamelen ten bate van het onderzoek. Zo ontstond Team Gijs Bike 4 Parkinson, waarbij ze op een laagdrempelige manier door beweging en sport geld inzamelen, bewustzijn creëren en verbinding zoeken.

Ivonne: “Ons belangrijkste doel is op een ‘feel good’ manier met lotgenoten het bewustzijn voor Parkinson te creëren en geld in te zamelen ten bate van het onderzoek naar deze ziekte. Het onderzoek naar de oorzaak van Parkinson is in volle gang en de oorzaak is nog steeds niet helemaal bekend. Er worden wel verbanden gelegd, maar die zijn niet allemaal aantoonbaar. Wel is gebleken dat er steeds meer jonge mensen de ziekte van Parkinson krijgen. Dat is best zorgwekkend en daarom is onderzoek zo belangrijk. Bewegen is essentieel voor Parkinsonpatiënten en het is bewezen dat het heilzaam is voor deze patiënten. In combinatie met de juiste medicatie kan het ziekteproces zo geremd worden. Zet bijvoorbeeld Parkinsonpatiënten die slecht kunnen lopen op een fiets en ze rijden zo weg.

Zo ook deze tennisclinic op TV Merlenhove, die we voor de derde keer houden. Deze is echt succesvol. We zien ieder jaar het aantal deelnemers stijgen. In 2017 begonnen we met 60 deelnemers, in 2018 werden dat er al 100 en dit jaar is het aantal gestegen tot maar liefst 130 deelnemers. Fantastisch natuurlijk. We hebben bewust voor een tennisclinic gekozen en niet voor een tennistoernooi. Een toernooi geeft namelijk wedstrijdspanning en er ontstaat dan een winnaarsmentaliteit. Dat wilden we juist niet. Zo’n tennisclinic is veel laagdrempeliger en gezelliger. Die boodschap van laagdrempeligheid en verbinding willen we ook met Bike 4 Parkinson juist uitdragen.

Al deze initiatieven worden van harte omarmd door Professor Dr. Bas Bloem van het Radboud UMC in Nijmegen, een autoriteit op het gebied van onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Hij plaatste onlangs een videoboodschap op internet waarin wordt verteld waar het ingezamelde geld aan wordt besteed. Vorig jaar werd het ingezamelde geld besteed aan de ontwikkeling van een onlinesporttrainingscursus voor Parkinsonpatiënten. Op 7 september wordt er weer een Bike 4 Parkinsonfietstocht georganiseerd in Valkenburg. Ook neurologen van het Radboud UMC fietsen dan mee”, aldus Ivonne de Vries.

Wilt u meer informatie of doneren aan Bike 4 Parkinson? Kijk hiervoor op: https://voorparkinson.nl.

Tekst en foto: Bart Jonker

Op de foto: Gijs de Vries met burgemeester Astrid Nienhuis.