Stilstaan bij slaverijverleden tijdens maaltijd met liederen en gedichten

Op donderdag 8 juni vindt bij het Noord-Hollands Archief de eerste ‘Keti Koti Dialoog Tafel’ in Haarlem plaats. Het thema ‘Wat heeft het slavernijverleden met ons gedaan en hoe gaan we hier mee om?’ is de basis van deze gestructureerde dialoog. Voorafgaand wordt de app ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’ gepresenteerd. De dialoog tafel begint om 17.00 uur met een wandeling door Haarlem.

De Keti Koti Dialoog Tafel is een nieuwe traditie om samen stil te kunnen staan bij de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Mercedes Zandwijken is initiatiefnemer. Ze liet zich daarbij inspireren door de Joodse ‘seider’, waarbij jaarlijks in familiekring de bevrijding van Joden uit de slavernij in Egypte wordt herdacht.

Bij de Keti Koti Tafel gebruiken de gasten samen een maaltijd die herinnert aan het slavernijverleden waarbij passende rituelen worden uitgevoerd. Een koor zingt treur- en bevrijdingsliederen en er zijn gedichten te beluisteren van Surinaamse en Antilliaanse Haarlemmers. Speciaal voor deze avond maakt ook de Haarlemse stadsdichteres Willemien Spook een gedicht.

Aan tafel wordt gepraat met elkaar over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. Van huis uit heeft eenieder opvattingen meegekregen, die van generatie op generatie zijn overgedragen. Tijdens de Tafel wisselen dialoog, liederen, gedichten en gerechten elkaar af.

Voorafgaand aan de Keti Koti Dialoog Tafel wordt de app ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’ gepresenteerd. Deze is ontwikkeld door Fenna Ytsma, student geschiedenis, samen met Dineke Stam (IMHP) en Ineke Mok (Cultuursporen). Beiden waren in 2013 verantwoordelijk voor het project ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’. De Haarlemse sporen die zij blootlegden, wekten destijds interesse in het slavernijverleden, ze riepen vragen en pijnlijke herinneringen op. Er was sprake van schaamte, boosheid, ongemak en opluchting: “Eindelijk kan ik in mijn eigen stad over dit onderwerp praten.”

De avond eindigt om 22.00 uur. Het Noord-Hollands Archief vindt u aan de Jansstraat 40 in Haarlem. Er zijn geen kosten aan verbonden.  Aanmelden is verplicht, dat kan tot 1 juni via communicatie@noord-hollandsarchief.nl of 023-5172761.

Meer informatie via www.noord-hollandsarchief.nl of http://ketikotitafel.nl.