Stap op de waterkoets

Stap op donderdag 13 of vrijdag 21 juli op de Waterkoets in het Spaarne in Haarlem, voor een vaartocht naar Cruquius Museum. Onderweg vertelt een Gildegids u het bijzondere verhaal over het water, waterbeheer in verleden, heden en toekomst in de regio Haarlem. Aan boord kunt u genieten van een lunch. In Cruquius Museum bezoekt u de tentoonstelling over de Waterbazen en krijgt u een demonstratie van de grootste Cornish stoommachine ter wereld. Reserveringen voor het Waterkoetsarrangement kan via www.dewaterkoets.nl.

Aanleiding voor dit arrangement is de tentoonstelling Waterbazen, te zien in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem, het Rijnlandshuis in Spaarndam en Cruquius Museum in Cruquius. Op deze drie belangrijke ‘waterplaatsen’ in en rond Haarlem is deze tentoonstelling van Rijkswaterstaat en de Waterschappen te zien over het waterbeheer in verleden, heden en toekomst en aan de huidige gevaren van de klimaatverandering. Waren het eind 18de en begin 19de eeuw de grote waterbazen Christiaan Brunings en Frederik Willem Conrad, betrokken bij (de oprichting van) Rijkswaterstaat, daarvoor was het de waterbaas Nicolaus Samuelis Cruquius (1678–1754) als waterbouwkundige wiens naam verbonden is aan het gemaal dat gebouwd werd voor de drooglegging van de Haarlemmermeer midden 19de eeuw en waar we een bezoek aan gaan brengen. De tentoonstelling loopt tot 17 september.

De vaartochten op 13 en 21 juli starten om 10.30 uur. Rond 13.30 uur bent u weer terug. Op- en afstappen aan de overkant van het Teylermuseum, Korte Spaarne tegenover nummer 23 (links van de Gravenstenenbrug). Informeer naar de kosten via www.dewaterkoets.nl. Aanmelden verplicht via info@dewaterkoets.nl. Dit arrangement is ook op aanvraag voor groepen van 8 tot 15 personen te boeken. Zie ook: www.haarlemmermeermuseum.nl en www.gildehaarlem.nl/stadswandelingen.