Speelgoedbank, een waar speelgoedparadijs

Femke Jacob, oprichtster van de Speelgoedbank in Haarlem, is zelf moeder van drie dochters. Deze hadden veel te veel speelgoed. Er zijn veel initiatieven voor het buitenland terwijl er in eigen land niets is voor ouders met kinderen die het veel slechter hebben. De insteek was om het speelgoed dat Femke ‘over’ had te verdelen over de kinderen die het minder hebben. Er zijn in Haarlem en omgeving heel veel ouders die weinig te besteden hebben. Het goede doel was dus snel gevonden.

Femke ging op zoek naar een pand waar ze haar overgebleven speelgoed kon neerzetten en verkopen. Alleen het verkopen was nog even een probleem. Ook al verkoop je praktisch nieuw speelgoed tegen een bodemprijs dan nog is het voor heel veel ouders die onder de minimum grens leven te duur. Femke vond het daarom een goed idee dat deze ouders van de Speelgoedbank een pas krijgen waarop zij zelf elke maand vanuit de inkomsten van de Speelgoedbank vijf euro tegoed plaatst. Kinderen kunnen op deze manier voor iets wat ze graag willen hebben sparen, met een maximum tegoed op hun pas van 30 euro, met als gevolg dat alles wat in de winkel te koop is ook niet duurder is dan 30 euro. Op vertoon van de Haarlem-pas kunnen kinderen een speelgoedpas krijgen en een pas voor de Kinderkledingbank. Al het speelgoed wordt gratis ingebracht en dan tegen een redelijke prijs verkocht. Zo zijn alle spelletjes, vaak nieuw, allemaal 2 euro en alle boeken worden ook verkocht voor maximaal 2 euro. Het is soms ongelooflijk om te zien hoe niet gebruikt kinderspeelgoed wordt ingeleverd. Dat maakt het werk echter wel mooi en dankbaar zeker omdat je weet hoe gelukkig andere kinderen hiervan worden.

Wanneer het speelgoed binnenkomt, wordt gekeken op compleetheid en netheid. Het is de bedoeling dat de kinderen die een pas hebben ook daadwerkelijk het idee krijgen dat ze een nieuw speelgoed of spel krijgen of kopen. In december is er een Sinterklaasfeest dat gepresenteerd wordt door Dieuwertje Blok. De locatie is ieder jaar verschillend. Getracht wordt om dit door sponsoring voor elkaar te krijgen.

Omdat de Speelgoedbank kan functioneren door het inbrengen van speelgoed en sponsors en verkoopt aan particulieren, scholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, kunnen ze blijven bestaan. De medewerkers zijn allemaal vrijwilligers die afwisselend werken. In totaal zijn er 21 vrijwilligers die zowel de Speelgoedbank als de daarbijbehorende Kledingbank in de Amsterdamstraat draaiende houden.

Mocht u speelgoed over hebben of boeken, spelletjes, knuffels etc. willen kopen dan is een bezoekje aan de Speelgoedbank meer dan de moeite waard. Op maandag zijn de openingstijden 13.15 uur tot 17.00 uur en op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Locatie: Gedempte Herensingel 4 (ingang aan Van Zeggelenplein) Haarlem. Parkeerplaats voor de deur. Tel. 023-533 3483 info@speelgoedbankhaarlem.nl Ook op Facebook te vinden.