Solotentoonstelling Olga van der Klooster in topmonument de Waag

De solotentoonstelling ‘Lichtend landschap, stille mens’ van Olga van der Klooster wordt van 15 november tot en met 2 december gehouden in Galerie de Waag op de eerste verdieping van het waaggebouw in Haarlem. De openingstijden zijn van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De opening is op zondag 18 november om 16.00 uur. Olga organiseerde onlangs de manifestatie Kunstlijn in Heemstede.

Al sinds 1821 is het waaggebouw de zetel van de vereniging voor beroepskunstenaars ‘Kunst Zij Ons Doel’ (KZOD). Hier liggen de voetstappen van talloze schilders, grafici en beeldhouwers. “Niet dat ik ooit zo beroemd en goed zal worden als zij, maar dat Anton Mauve, Jacobus van Looy, George Hendrik Breitner, Kees Verwey, Hendrik van den Eijnde, óók die onhandig smalle, krakende eikenhouten wenteltrap opklommen, vind ik een bijzondere gedachte”, aldus Olga.

In de negentiende eeuw waren overigens alleen heren lid. Hun tekenzaal op zolder, met de in theatervorm opgestelde houten bankjes, waarop zij al schetsend hun model, liggend, zittend of staand bij het warme potkacheltje, in beeld brachten, wordt nog steeds gebruikt en is een bezienswaardigheid.
Het hele gebouw is trouwens een bezienswaardigheid. Het is een topmonument, tussen 1594-1599 door Lieven de Key gebouwd. De Key kwam uit een familie van meestermetselaars, meestersteenhouwers in Gent, emigreerde als geloofsvluchteling en werd hier tot stadsarchitect van Haarlem benoemd. Hij was het die de stad met zijn nieuwe architectuur – de Hollandse renaissance – Europese allure gaf. De statigheid verhoogde hij door de gevels met kostbare Belgische blauwstenen uit de steengroeven van de Ardennen te bekleden. Op de hoek van een van de drukste knooppunten van water- en landwegen, moet de Waag een waardige en imponerende entree tot het centrum van de stad zijn geweest.

Belangstellenden voor de tentoonstelling zijn van harte welkom. Kijk ook op www.kzod.nl