Missing image

Smullen in het museum

Wat eten we vandaag? We gaan naar de supermarkt en toveren dezelfde dag iets lekkers op tafel. Dat is niet altijd zo geweest. De tentoonstelling ‘Hilde schept op… Over eten van vroeger’ laat zien hoe mensen vroeger aan hun eten kwamen, wat ze aten en hoe ze het klaar maakten. Archeologische vondsten uit Noord-Holland, van prehistorische bakplaat tot middeleeuwse vetvanger, illustreren dat. In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen koekjes bakken, de tafel dekken of een workshop volgen, alles in het Huis van Hilde, museum voor archeologische vondsten in Noord-Holland, gelegen aan Westerplein 6 in Castricum. Het museumcafé serveert ‘vergeten soepen’ en biedt gratis recepten. De tentoonstelling loopt van 24 februari t/m 21 mei 2018.

Te zien zijn daagse en minder daagse potten, schalen en serviesgoed, om mee te koken of eten in te bewaren; zoals een bakplaat uit 3000 voor Chr. uit Opmeer bijvoorbeeld, een Romeinse zeef uit Castricum, een ‘grape’ -typisch middeleeuwse kookpot-, en een vetvanger uit Enkhuizen. Ook zijn werktuigen te zien; daarmee werd gejaagd of voedsel mee bereid. Speerpunten, spitsen en zelfs een boemerang uit de prehistorie bijvoorbeeld. En schrabbers om huiden mee schoon te maken. Er zijn herkenbare spullen, zoals de vishaak, de amfoor en de poffertjespan, maar ook minder bekende zoals een 18de-eeuwse zoutschaal.

Dek de tafel
Wat op het menu stond veranderde met de tijd, en handel bracht telkens nieuwe producten en gerechten; vissaus in de Romeinse tijd, specerijen en kokosnoten in de 17de eeuw, aardappels, tomaten en sinaasappels in de Nieuwe Tijd bijvoorbeeld. De gedekte tafel ontwikkelde zich natuurlijk ook. Bezoekers kunnen zelf de tafel dekken en het verschil ervaren tussen een middeleeuwse dis en een gedekte tafel uit de 18de eeuw.

Koekjes bakken in de voorjaarsvakantie
In de voorjaarsvakantie zijn er activiteiten om van te smullen. Kinderen kunnen koekjes bakken, een eetspeurtocht doen, er is poppentheater en een workshop rond eten. In het museumcafé is het ook genieten; je kunt er recepten krijgen zoals die van brandnetel-kraailooksoep, Romeinse oliebollen of gans met kastanje. Er is een wisselend historisch menu met wekelijks een nieuwe ‘vergeten soep’ en er staan proeverijen op het programma.

Bekijk welke activiteiten er zijn op www.huisvanhilde.nl 
Activiteiten zijn gratis na entree, tenzij anders is vermeld. Wijzigingen voorbehouden. Geopend: di t/m vrij 9-17 uur; za en zo 11-17 uur.