Slavische streken, concert voor viool en blaasorkest

Op zondag 11 februari speelt het Haarlems Symfonisch Blaasorkest onder leiding van Matthijs Broers een wervelend programma met Slavische en Hongaarse dansen, en prachtig bewerkte Roemeense volksmelodieën. Soliste is Heleen Knoop op viool. Zij schittert in de ‘Romance’ van Dvorák en in de ‘Zigeunerweisen’ van De Sarasate. Het concert vindt plaats in de Groenmarktkerk.

De Tsjechische componist Antonín Dvorák is bij velen vooral bekend om zijn 9e symfonie ‘Uit de nieuwe wereld’. De Romance in f-mineur, opus 11, oorspronkelijk in twee versies – één voor viool en piano, en één voor viool en orkest – is dat wellicht minder. Het stuk doet zijn naam eer aan en bevat elegante melodieën, die de luisteraar meenemen en betoveren.

In ‘Zigeunerweisen’ van vioolvirtuoos en componist Pablo de Sarasate haalt Heleen Knoop ware kunststukjes uit op haar instrument. De compositie is gebaseerd op thema’s van het Romavolk op de Balkan. Het bestaat uit vier delen, die zonder pauze in elkaar overgaan. Heleen Knoop, opgeleid aan de Conservatoria van Amsterdam en Rotterdam (waar ze cum laude afstudeerde), is een veelzijdig musicus. Ze houdt eigenlijk van alles waar muziek in zit.

Verder valt er nog te genieten van Slavische, Roemeense en Hongaarse Dansen van respectievelijk Antonín Dvorák, Béla Bartók en Johannes Brahms. Deze zijn soms direct gebaseerd op thema’s uit de volksmuziek. Zo reisde Béla Bartók met een collega het platteland af om deze verdwijnende muziek vast te leggen en te noteren. Het concert opent met de ouverture uit de operette ‘Der Zigeunerbaron’ van de populaire Johan Strauss Jr.

De verschillende onderdelen worden voor en na de pauze geïntroduceerd door Pieter Jonker. Dit concertprogramma is samengesteld door voormalig dirigent Thomas Lowe. Matthijs Broers was eerder, van 2001 tot 2012, ook als vast dirigent aan het Haarlems Symfonisch Blaasorkest verbonden.

Dit bijzondere concert begint om 15.00 uur (zaal open: 14.30 uur). De Groenmarktkerk vind je aan de Nieuwe Groenmarkt 14, Haarlem. Toegang: €12,50.

Info: www.hasbo.nl

Fotograaf: Aalt Guliker.