Slag aan het Manpad keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog

Tekst en foto: Eric van Westerloo

Heemstede  Ieder jaar begin juli herdenken de militairen van de Cavalerie en inwoners de Slag te Manpad. Rond de gedenknaald aan de Herenweg/hoek Manpadslaan is de plek waar de aanwezigen zich verzamelen. De dappere strijders van het in1572 opgerichte staatse leger, moesten aldaar in juli 1773 een nederlaag incasseren in de strijd tegen de Spaanse bezetter. 

Het was de bedoeling van Willem van Oranje om onder leiding van Willen van Bronckhorst-Batenburg Haarlem te ontzetten. Er sneuvelden helaas veel manschappen van de infanterie en Cavalerie waaronder Bronckhorst – Batenburg zelf. In geschriften wordt ook verwezen naar Caspar van der Noot heer van Carloo. Hij was de eerste ritmeester der Cavalerie die sneuvelde.

Op 5 juli 2025 kwamen militairen, veteranen en inwoners bijeen om naar korte toespraken te luisteren. De geschiedenis van de slag werd nog eens verteld en hoewel de slag zelf werd verloren, bleek het toch een zeker keerpunt te zijn in de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Het lukte de Spanjaarden niet om Alkmaar in te nemen en vervolgens werd Leiden ontzet. Uiteindelijk werden de Nederlanden bevrijd van de Spaanse overheersing. De dappere strijders die vochten bij het Manpad hebben er zeker toe bijgedragen dat Nederland nu 452 jaar later nog in een vrije democratie kan leven.

De aanwezige militairen brachten tijdens een minuut stilte de groet. Namens de gemeente Heemstede legde locoburgemeester Eveline Stam een krans, nadat ook zij in haar speech benadrukte hoe goed het is dat Nederland mede door de opoffering van deze cavaleristen de vrijheid heeft herwonnen die tot op de dag van vandaag voortduurt. Zij sprak uit dat zij hoopte dat er ook over vijftig jaar en langer deze herdenking nog steeds zal plaatsvinden. 

De aanwezige leden van de Cavalerie legde ook een krans. Ten slotte werd er een bordje onthuld waar in het kort de geschiedenis van deze slag wordt uitgelegd. Het bordje zal vervangen worden door een definitieve verwijzing naar de bijzondere slag uit 1573. Via een QR-code is dan de geschiedenis ook te lezen. In juli 2026 zal er ongetwijfeld een volgende herdenking zijn.

FOTO: Een bordje wordt onthuld waar in het kort de geschiedenis van deze slag wordt uitgelegd.