Wie schrijft die blijft: Marjan Versteeg

De Heemsteder mag zich beroepen op een viertal correspondenten die in dienst van de krant regelmatig (soms wekelijks) stukken aanleveren. Berichten uit de gemeentepolitiek, artikelen over nieuwe winkels, achtergrondverhalen, interviews… er is altijd wat te schrijven. Er zijn ook mensen die in hun vrije tijd druk zijn met de pen (=computer). Schrijvend voor hun vereniging of sportclub. Nooit last van een writer’s block maar juist gezegend met een gezonde dosis toewijding naar hun club én naar de lezers. Deze week: Marjan Versteeg. Marjan Versteeg schrijft al jaren artikelen voor zwemvereniging HPC. Overigens een vereniging uit 1916!

Marjan heeft een map met knipsels mee van geplaatste artikelen die in de Heemsteder hebben gestaan. Onder een kop thee vertelt ze dat het eerste krantenknipsel van 2009 dateert en ook het laatst geplaatste heeft ze meegenomen. “Ik stuur ze alleen naar ‘de Heemsteder’ en we merken bij HPC dat die krant erg goed gelezen wordt. Elk stukje dat in de krant stond knipte ik uit en prikte dat op het prikbord in het zwembad. Dus iedereen kreeg het mee en we hoorden zo vaak: Hé, ik sta in de krant.”

De redactie vraagt zich altijd af wat de vaste kopijschrijvers in het dagelijks leven doen, of ze ook een beroep of aanleg hebben op taalgebied. Vaak blijkt dat het geval. Ook deze PR-vrouw voor HPC doet iets met taal. De Bennebroekse is vertaalster Spaans. Na een aantal jaren in Spanje te hebben gewoond volgde ze eenmaal weer op Nederlandse bodem een studie. Nu doet ze veelal juridisch vertaalwerk voor rechtbanken. Daarnaast is Marjan werkzaam bij Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding in Heemstede. Terug naar HPC. Hoe is dat zo gekomen, dat schrijven voor de krant? Marjan: “Ik ben altijd al betrokken geweest bij HPC. Mijn moeder zat een tijd in het bestuur en mijn dochter – die nu in Amerika studeert in combinatie met wedstrijdzwemmen – zwemt sinds haar zesde jaar bij de Heemsteedse vereniging.” Bescheiden voegt Marjan haar eigen zwemervaring toe: “Ooit won ik brons, destijds met school.” Marjan blijkt, naast het schrijven over alle takken van de zwemsport die HPC biedt, ook over organisatietalent te beschikken. Zo is zij een van de animatoren achter het ‘Hagenweekend’, een zwemfestijn in Duitsland waar je als vereniging de beste tijden probeert neer te zetten. Het is een populair onderdeel waarbij de bus naar Duitsland elk jaar weer vol zit. De bus en het eten voor de deelnemers worden verzorgd door Marjan en mede-teamleden Patricia en Denise van der Linden. Ook de ledenadministratie schrijft Marjan op haar conto.

Zij is een van de vrijwilligers die veel tijd en liefde in de vereniging steken. Eigenlijk ongemerkt, als toewijding en een gevoel ‘iets voor de samenleving te willen doen’. Er is ook een mooi positief aspect dat dit type passionele vrijwilligers voorbrengt: PR voor de club. De redactionele stukjes met altijd een ‘pakkende’ foto doen hun werk maar zeker ook de vrijwilliger zelf die zo vol enthousiasme vertelt over de vereniging. Zo hoor je dat HPC naast het wedstrijdzwemmen ook nog andere leuke onderdelen biedt zoals triatlon, open water zwemmen, waterplezier (voor de kleinsten), waterpolo (alleen een damesteam) en G-zwemmen.

Joke van der Zee