Schoonheid uit Arabische cultuur

Op donderdag 13 oktober presenteert de Pletterij een optreden van het duo Safra!, bestaande uit zangeres Samira Dainan, Ûd- speler Haytham Safia. Voor de gelegenheid zal ook toppercussionist Osama Meleegi aanschuiven. De avond maakt deel uit van vier avonden die zijn gewijd aan de Arabische muziek.

Safra! combineert jazz met mediterrane invloeden en geluiden uit Europa, Marokko, Palestina en Sudan. De betoverende stem van Samira en de virtuositeit van Haytham en Osama zorgen voor een muzikale beleving die je meevoert naar de streek van herkomst.

De Arabische wereld komt negatief in het nieuws: oorlog, geweld, dictatuur, censuur, machtsmisbruik en armoede staan centraal. Zelden of nooit gaat het over de schoonheid. De Arabische wereld heeft echter een lange geschiedenis van schoonheid in kunst, architectuur, poëzie, literatuur en muziek.

Zangeres Samira Dainan brengt, samen met Ûd- speler Haytham Safia en percussionist Osama Meleegi ‘Muziek van thuis’. Een succesvolle ontmoeting van drie muzikanten met een gemeenschappelijke achtergrond. Jazz wordt gecombineerd met mediterrane invloeden en geluiden uit Europa en Noord-Afrika, waar Dainans roots liggen. Daarnaast klinken Arabische geluiden door uit de geboortestreek van de Palestijnse Haytham Safia.
Dainan presenteert zich op deze avond niet alleen als zangeres maar ook als auteur. Ze debuteerde begin dit jaar bij uitgeverij Ambo Anthos met haar boek ‘Veertig dagen- mijn zoektocht naar troost’, dat uitstekend ontvangen werd door de pers. Na de begrafenis van haar Marokkaanse vader, de kunstschilder en dichter Ahmed Dainan, neemt Samira veertig dagen rouw in acht. De rouwperiode valt samen met een lang tevoren gepland verblijf in Oost-Jeruzalem voor een muzikaal uitwisselingsprogramma. In haar boek wisselt ze haar intense, vaak schokkende, ervaringen in Palestina af met liefdevolle herinneringen aan haar tijd met haar vader in Amsterdam-West.

Reserveren: www.pletterij.nl of 023-542 35 40. Locatie: Pletterij, Lange Herenvest 122, Haarlem. Aanvang: 20.30 uur. Toegang: €7,50 / onder 25 jaar €5.