Tijdens de gemeenteraadsvergadering van gemeente Heemstede van vandaag, donderdag 31 mei, wordt het nieuwe college van burgemeester en wethouders geïnstalleerd.
De vergadering in het raadhuis begint om 20.00 uur. Naar verwachting begint vanaf 20.15/20.30 uur de bespreking van het Collegeakkoord 2018-2022 HBB GroenLinks PvdA. Aansluitend hierop vindt de benoeming en beëdiging van de wethouders plaats. Publiek is hierbij van harte welkom.
Bestuurlijke vernieuwing, duurzaam en sociaal. Dat zijn de pijlers van het collegeakkoord 2018-2022. Het zijn thema’s die in alle onderwerpen en samenwerking van de drie partijen tot uiting zullen komen. Rondom de pijler Bestuurlijke vernieuwing is veel te doen. De komende jaren gaat het college met de gemeenteraad onderzoeken op welke wijze deze bestuurlijke vernieuwing vorm kan geven. B&W gaan op zoek naar vormen die de kloof tussen de inwoners en de gemeente verkleint en die aan participatie van inwoners en het sociaal middenveld meer gewicht toekent.
De pijler Duurzaamheid zal de komende jaren ook stevig de agenda’s bepalen. Het streven is om Heemstede mooier, schoner en duurzaam door te geven aan onze volgende generaties. De komende raadsperiode gaat het college hier belangrijke stappen in zetten. Vanuit de pijler Sociaal willen B&W samen met de inwoners Heemstede naar een hoger plan tillen. Iedereen doet mee; zorgen voor elkaar. “We zetten ons in voor een inclusieve samenleving, waar we steun bieden aan hen die het nodig hebben. Dit akkoord is een mengvorm van een klassiek collegeakkoord en een nieuwe wijze van werken en past bij de stand van de bestuurlijke vernieuwing in Heemstede”, aldus het nieuwe college.
De drie partijen HBB, GroenLinks en PvdA hebben elkaar in hoofdlijnen gevonden. Het college is dienstbaar aan de gemeenteraad en inwoners. Tegelijkertijd wordt ook rekening gehouden met diverse taakstellingen en doelstellingen die van hogerhand zijn opgelegd. Voorts zijn er diverse thema’s die Heemsteedse inwoners aangaan. Nieuw is een hoofdstuk in het collegeakkoord, dat nadrukkelijk is open gelaten voor inbreng van de gemeenteraad, inwoners en maatschappelijke instanties, ondernemers en andere belanghebbenden. Het is een dynamisch hoofdstuk en het is een nieuwe wijze van werken. De uitkomst staat niet vast, het proces is een zoektocht en het hoofdstuk wordt tijdens de raadsperiode steeds bijgesteld op basis van inwonersinitiatieven en raadsinitiatieven op alle terreinen. Daarbij is de vraag: welke maatschappelijke opgaven liggen er en kunnen als thema of project worden opgepakt om met raad, inwoners en anderen gezamenlijk vorm te geven? Het college streeft naar een integrale benadering van de maatschappelijke vraagstukken.
Foto: Gemeente Heemstede.