Door Joke van der Zee
Regio – “De champagne waar we mee proosten is 0.0 want er moet natuurlijk nog gewandeld worden!” Met deze woorden werd het officiële gedeelte van de feestelijke presentatie van nieuwe wandelroutes in Zuid-Kennemerland afgesloten. Dat gebeurde woensdag 22 februari in ‘het Veerkwartier’ aan de Haarlemse Veerplas. In deze gezellige horeca-stek waren vertegenwoordigers van gemeenten, Provincie, Wandelnetwerk en natuurorganisaties bijeen om de festiviteit bij te wonen. Want feestelijk was het; de komst van zo’n 150 nieuwe routes (400 km) klinkt menig wandelliefhebber natuurlijk als muziek in de oren. Enig minpunt was wellicht dat het maar liefst 7 jaar heeft geduurd eer alles klaar was. Toch komt daar meer bij kijken dan de wandelaar weet. En dat is maar goed ook, want lopen door bos en duin, weilanden en door dorpen hoort een ontspannen bezigheid te zijn. Een inkijkje bij de voorbereidingen voor het maken van de nieuwe routes leert dat er aardig wat werk (en tijd) aan te pas komt. Zo heeft grond nu eenmaal een eigenaar, is toestemming en goedkeuring nodig en dan de routes zelf. In kaart brengen van de wandelomgeving, bereikbaarheid, lengte, bebording en dan het onderhoud. Want met het presenteren ervan ben je er niet: dan begint het pas. Als je wilt dat veel mensen genieten van hun wandeling moet je ook zorgen dat zij ze weten te vinden, en dat de paden goed begaanbaar blijven.
Wat is er precies bijgekomen? Ten eerste zijn er negen TOP’s gerealiseerd. Een TOP is een toeristisch overstappunt en aan de Veerplas is zo eentje nieuw geplaatst. Op deze zuil staan suggesties om routes te wandelen (of fietsen, varen) evenals wetenswaardigheden over de omgeving, bijvoorbeeld over cultureel erfgoed en flora en fauna.
Ten tweede dus de ruim 400 km aan wandelpaden! Korte en de wat langere afstanden. Sinds we kennismaakten met lockdowns in coronatijd hebben veel mensen het wandelen (her)ontdekt. Gedeputeerde van provincie Noord-Holland Ilse Zaal vertelde dat zij via wandelingen ‘haar’ provincie beter leerde kennen. “In coronatijd was je beperkt in je mogelijkheden maar een ding was goed te doen en dat was naar buiten, de paden op.” Ze volgde er talloze en heeft nu nieuwe wegen om te ontdekken. Wandelen heeft nog veel meer pluspunten, je blijft fit, leert over de geschiedenis van dorpen en streken en je kunt het alleen of met een groepje doen. Je kunt je hoofd leegmaken of juist inspiratie opdoen voor creatieve ideeën.
Het bijgekomen wandelnetwerk in Zuid-Kennemerland biedt routes in de gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Het Routebureau van Recreatie Noord-Holland heeft de aanleg van het omvangrijke routenetwerk, onderdeel van het provincie-brede Wandelnetwerk Noord-Holland, gecoördineerd. De routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Voor het netwerk zijn bijna 3500 keuzepunten en routemarkeringen geplaatst.
Ook bestaande wandelroutes in de duingebieden van PWN, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Staatsbosbeheer zijn in het wandelnetwerk opgenomen, inclusief herkenbare markeringen van Wandelnetwerk Noord-Holland. Deze terreinbeherende organisaties verzochten om aandacht voor spreiding van bezoekers op drukke dagen. Daarom is de richting van de meeste duinroutes uitsluitend één kant op.
Na het officiële gedeelte werd de informatiezuil bij de parkeerplaats aan de Veerplas onthuld waarna de genodigden met een gids ‘aan de wandel’ gingen.
Foto: Wethouder Arianne de Wit, namens Gemeente Heemstede, waar ook een nieuwe wandelroute is: de Hartekamproute (4,7 km) die langs de Hartekamp en de Overplaats voert. Fotograaf: Joke van der Zee.