Rode Kruis blij dat het een steentje kan bijdragen bij hulp evacuees Afghanistan

Kennemerland – Donderdagavond jl. landde weer een vliegtuig met evacuees uit Afghanistan op Schiphol. Sinds de aankomst in Nederland van de eerste evacuees uit Kaboel op 23 augustus staat het Rode Kruis in Kennemerland paraat voor ondersteuning. Tot nu toe is hulp vooral nodig geweest bij het afnemen van coronatesten bij de net aangekomen evacuees op Schiphol en bij het vervoer van deze mensen naar hun opvanglocaties. Coördinator Hulpverlening Machiel Pouw is blij dat het Rode Kruis haar steentje kan bijdragen.

“Mensen – soms hele families – die uitgeput en getraumatiseerd midden in de nacht op Schiphol landen begeleiden wij bij het testen. Bij een positieve test op COVID of verminderde zelfredzaamheid begeleiden wij deze mensen naar een huisadres of een quarantainelocatie. Daarnaast verzorgen we het vervoer van evacuees van een quarantainelocatie naar een opvanglocatie door het hele land.”

Begeleid Vervoer

Inmiddels zijn door het Rode Kruis in Kennemerland 36 vervoersdiensten gedaan, dit betekent 242 vrijwilligersuren, en zijn Rode Kruis voertuigen 23 keer de weg op gegaan. Het Rode Kruis werkt hierbij met vrijwilligers die getraind zijn om iemand die hulp nodig heeft goed te begeleiden, een dienstverlening die al bestaat sinds het begin van de COVID-pandemie. Overal waar zorgaanbieders ondersteuning nodig hebben staat het Rode Kruis paraat om mensen te begeleiden van en naar een ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum, meestal omdat er sprake is van COVID of omdat regulier niet mogelijk of voorhanden is.

Landelijke hulp

Sinds de aankomst van de eerste evacuees uit Afghanistan heeft het Rode Kruis in het hele land op vele manieren geholpen. Er is een enorme hoeveelheid kleding en speelgoed ingezameld die door vrijwilligers van het Rode Kruis wordt uitgezocht en naar de opvanglocaties gebracht. Daarnaast staat het team Restoring Family Links klaar voor mensen die evacuees die zoeken naar vermiste familieleden. Mensen die familieleden kwijt zijn kunnen dit laten weten via een formulier (https://www.rodekruis.nl/wat-doen-wij/hulp-in-nederland/restoring-family-links/)  en worden dan geholpen in hun zoektocht. Machiel Pouw: “Dit is een enorm dankbare taak die we met heel veel plezier en inzet op ons nemen.”

Foto: aangeleverd.