‘Rituelen spelen in alle levensbeschouwingen een rol’

De oudste vrijmetselaarsorde bestaat dit jaar 300 jaar. Daar wordt in heel de wereld, dus ook in Haarlem, veel aandacht aan geschonken. Sinds 1788 zijn er in Haarlem vrijmetselaarsloges. De verschillende loges in de regio (mannen, vrouwen en gemengd) nodigden oud-grootmeester Willem Meijer uit voor een jubileumlezing, die tweemaal gegeven wordt, vanwege de verwachte toeloop. Hij spreekt over ‘Rites de passage’.

Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober vinden de lezingen plaats. Beide keren van 14.00 tot 16.00 uur. Locatie: Ripperdastraat 13, Haarlem. Aanmelden gebeurt via annette.metselaar@gmail.com Toegang bedraagt 5 euro en dat is inclusief koffie, thee en een drankje na afloop. De deur opent om 13.00 uur. Na afloop krijgt de bezoeker een rondleiding in het logegebouw.

In alle culturen en levensbeschouwingen komen overgangsrituelen voor. Het is van alle tijden. Ze spelen een rol in ieders leven. Maar hoe belangrijk is die rol? Wat zijn de algemene kenmerken van die transities? En hoe verhoudt zich dat tot de verschillende stappen, de ‘rites de passage’ in bijvoorbeeld de vrijmetselarij?

Willem Meijer is een ervaren spreker en publiceerde over dit onderwerp. Van 2010 tot 2016 was hij de Grootmeester van de Nederlandse Orde van Vrijmetselaren.

Bezoekers kunnen een voorkeur aangeven voor de (identieke) zaterdag- of zondaglezing, maar dat ook vrij laten, zodat de organisatie bezoekers beter over beide dagen kan verdelen. Men ontvangt in dat geval daarover kort tevoren een e-mail met gekozen datum.

De Ripperdastraat is een zijstraat van de Parklaan. Parkeren in de straten rond het gebouw is op zondag gratis.

Foto: Willem Meijer.