Een van de rijkste en fraaiste buitenplaatsen van Zuid-Kennemerland

Donderdag 8 juni organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een excursie cultuur en natuur over landgoed Huis te Vogelenzang. Kom kennis maken met dit bijzondere landgoed dat relatief weinig bezocht wordt. Geniet van de bijzondere sfeer en de stilte. U maakt kans om reeën te zien die een weinig schuwe indruk maken.

Wandelen in en rond het dorp Vogelenzang is wandelen in een omgeving waar de tijd lijkt stil te staan. Hier vind je een nog heel gaaf landschap van oude strandwallen en strandvlakten met historische veenweiden en zonder horizonvervuiling! De beeldbepalende kerk dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. Het monumentale groen rondom de twee historische huizen is nog wel een eeuw ouder. Het mooie huis, fraai op een hoogte gelegen en ver van de weg, omringd door oude lindebomen in hun kraag, is het Huis te Vogelenzang.

Ooit, in de 13e eeuw waren de oude bossen hier de jachtgebieden van de graven van Holland. In 1290 liet Graaf Floris V te ‘Voghelsank’ een jachtslot bouwen. Helaas is in onze tijd van dit jachtslot niets meer te zien. Wat wel te zien is, zijn twee mooie huizen. Rond 1580 werd binnen de nog steeds aanwezige omgrachting De Olthoff gebouwd, het latere Teylingerbosch. Omstreeks 1600 werd het Huis te Vogelenzang gebouwd. In de tweede helft van de 18e eeuw voegde de toenmalige eigenaar beide landgoederen samen en maakte het tot één van de rijkste en fraaiste buitenplaatsen van Zuid-Kennemerland. Nog steeds is het landgoed van ruim 80 ha in particulier bezit en …wij mogen er wandelen.

Vertrek om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats bij uitspanning Panneland, Amsterdamse Waterleidingduinen, Vogelenzang. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Informatie bij Hans Kerkhoff, 023-5288577 of kijk op www.ivn.nl/zk