Puin, verf, piepschuim en paardenpoep in kledingcontainers gedumpt

In een week is er op drie sorteerlocaties van sociaal ondernemer Sympany bijzonder afval gevonden tussen het gedoneerde textiel. Bij Sympany Harderwijk was een vuilniszak met paardenpoep opengegaan. In Utrecht bleek een zak met piepschuimkorrels bijna de gehele lading ingezameld textiel waardeloos te hebben gemaakt en liepen er maden over de verzamelband, omdat mensen etensresten hadden gedeponeerd in een voor textiel bedoelde container. En bij Sympany Assen moest de sorteerband een tijd stoppen om geheel gereinigd te worden vanwege in kledingcontainers gedoneerde zakken puin en een verfblik met gele verf. De verf heeft kilo’s goed herbruikbare kleding aangetast waardoor die kilo’s waardeloos zijn geworden.

Steeds meer viezigheid, etensresten, verf en puin komen terecht in de textielcontainers in Nederland. Inwoners die dit deponeren in deze specifiek voor textiel bedoelde containers zorgen voor het verloren gaan van waardevolle grondstoffen en verwerking ervan kost veel geld. Daarnaast zorgt het regelmatig voor onacceptabele arbeidsomstandigheden. Vele afvalzakken met huisvuil zorgden deze week in Utrecht voor een enorme penetrante lucht die uren bleef hangen ondanks dat de grote deuren van de loods tegen elkaar open stonden. Medewerkers die hiermee werden geconfronteerd, zijn heel wat gewend, maar het blijft een vieze klus en zorgt voor ongewenste werkomstandigheden.

“Je vraagt je telkens af waarom mensen dit soort zaken in een kledingbak doen. Is het puur gemakzucht? Willen ze niet betalen voor het afstorten van vuil? Of is het afvalsysteem in sommige gemeenten niet duidelijk genoeg voor inwoners?” vraagt Sympany’s directeur Marc Vooges zich af. “Wanneer bekend is welke specifieke containers tot veel overlast leiden dan kunnen we in gesprek met de gemeente bekijken of we de onverlaten kunnen opsporen. En wanneer alle goedwillende Nederlanders hun kleding en textiel in goed afgesloten plastic tassen aanbieden dan weten we dat dat textiel in ieder geval niet besmet raakt met eventuele viezigheid. Gelukkig komt verreweg het meeste gedoneerde textiel goed terecht.”

Over Sympany
Sympany is een textielinzamelaar en sociaal ondernemer die in Nederland met 2.400 containers ongeveer 23 miljoen kilo textiel per jaar inzamelt. Dit doet Sympany met het doel om projecten te steunen die in het teken staan van zelfredzaamheid en duurzaamheid. Sympany heeft projecten in Angola, DR Congo, Malawi en India. Verder recyclet Sympany oude kleding tot nieuwe kleding.

Voor Heemstedenaren zijn de dichtstbijzijnde containers in Bennebroek aan de Binnenweg 67 en in Aerdenhout aan de Marius Bauerlaan 10.