Projectkoor zingt muziek van middeleeuwse mystica’s

Op zondagavond 10 februari om 20.15 uur brengt projectkoor ‘Schola Hildegardis’ het programma ‘Hildegard ontmoet Hadewijch’ met muziek van de twee middeleeuwse mystica’s Hildegard von Bingen en Hadewijch van Brabantin Musilenzio. In dit concert wordt ook de cyclus voor vrouwenstemmen ‘Hadewijch’s Brieven’ gezongen, een compositie van Ymkje de Boer, die zelf ook meezingt in de Schola. 

Hildegard en Hadewijch

Hildegard von Bingen leefde en werkte als kloosterlinge en abdis in de 12e eeuw in Duitsland. Hadewijch van Brabant leefde en werkte als religieuze in de 13e eeuw in wat nu België is. Beide vrouwen schreven inspirerende teksten en gaven leiding aan een grote groep gelovige vrouwen. 

Hildegard componeerde zelf tekst én muziek. In manuscripten zijn haar teksten en muziek compleet overgeleverd. Hadewijch gebruikte voor haar liederen bestaande melodieën van haar tijd. Heel lang waren alleen documenten met haar teksten bekend, maar inmiddels is, door bijvoorbeeld de studie van Louis Peter Grijp, vast komen te staan welke melodieën bij bepaalde teksten horen.

Verbondenheid

Het projectkoor Schola Hildegardis staat onder leiding van Antje de Wit. Het concert vindt plaats binnen het Musilenzio-conceptwaarin muziek en stilte elkaar afwisselen en dat leidt, zo is de ervaring van Antje de Wit, tot een intieme verbondenheid tussen uitvoerenden en toehoorders. Daaraan wordt bijgedragen door de aankleding van de zaal en de projecties tijdens het concert die door beeldend kunstenaar Dick Kreuger speciaal voor Musilenzio worden verzorgd.

Deze muzikaal-meditatieve avond duurt van 20.15 tot 21.30 uur en wordt gehouden in Gebouw ‘Zang en Vriendschap’, Jansstraat 74 Haarlem. De toegangsprijs bedraagt €9 (geen pin); kaarten aan de zaal. Reserveren aanbevolen: mail naar  info@musilenzio.nl.

Foto: Schola Hildegardis